Prevenţia este cheia sănătăţii tale. Cu cât mergi mai devreme la doctor, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Iată ce simptome ar trebui să te pună pe gânduri şi când este cazul să-ţi faci un control medical.

1. Scădere nejustificată în greutate

Dacă ai slăbit nejustificat fără să ţii o dietă drastică ar putea fi semnul unei probleme de sănătate. Slăbirea fără o cauză anume este, în general, primul semn al unei afecţiuni grave. Acelaşi lucru este valabil şi pentru acumularea nejustificată de kilograme.

Dacă ţi-ai supravegheat greutatea şi observi că ai pierdut în jur de patru kilograme pe lună fără să-ţi schimbi obiceiurile alimentare, este cazul să-ţi faci un control medical.

2. Dureri puternice în spate

Durerile acute în spate sau în zona inghinală pot fi simptome ale pietrelor la rinichi. Acestea apar când piatra se mişcă, cauzând iritarea şi blocarea căilor urinare. Persoana în cauză simte o durere violentă în spate, în dreptul rinichiului, sau în abdomenul inferior. Alte semne mai sunt prezenţa sângelui în urină, greaţa şi voma.

Când piatra este împinsă mai aproape de vezica urinară, simţi nevoia de a urina mai des. Pietrele la rinichi nu trebuie trecute cu vederea deoarece ele pot creşte şi pot vătăma ireversibil rinichiul.

3. Oboseală inexplicabilă

Oboseala continuă şi nejustificată poate să ascundă o boală cronică. Dacă te simţi slăbită fără motiv, stare care durează de câteva luni, este cazul să mergi la un control medical.

O cură cu vitamine şi minerale luate după ureche nu este eficientă în acest caz. Oboseala resimţită la eforturi care înainte nu te solicitau poate ascunde maladii grave ale ficatului, inimii, plămânilor sau diabet zaharat.

4. Scaune închise la culoare

Scaunele închise la culoare, mai ales cele negre, pot indica o hemoragie digestivă, semn al unui ulcer gastric sau duodenal. E drept că şi alimentaţia sau unele medicamente pe care le iei pot modifica culoarea scaunului (suplimentele de fier, de exemplu), însă unul negru semnalează de cele mai multe ori o sângerare la nivelul tractului digestiv superior. În cel mai grav caz, poate fi simptomul unui cancer colorectal.

5. Ameţeli frecvente

Din senin ai impresia că te prăbuşeşti, picioarele ţi se înmoaie, capul îţi vâjâie şi vezi negru în faţa ochilor. Dacă ameţelile sunt frecvente şi inexplicabile, pot fi semnul unei afecţiuni.

Vertijul este un simptom specific mai multor boli. Poate fi vorba despre tensiune arterială, o afecţiune lombară, o criză hipoglicemică sau, mai grav, despre un chist pe creier.