5 sfaturi pentru a avea unghii sănătoase şi frumoase

1 screen shot 2019 10 03 at 12 22 40 png png

Îngrijirea unghiilor face parte dintr-o rutină care te ajută să te simţi bine în pielea ta şi să ieşi în lume pentru a-ţi îndeplini visele. Aceasta se alătură ritualurilor de îngrijire a părului, a tenului şi a pielii. Făcute cu regularitate şi practicate corect, acestea te fac să arăţi prezentabil fără a face rabat de la sănătatea ta.

În ceea ce priveşte unghiile, multe mituri şi practici incorecte sunt speculate, fie prin saloane, la colţ de stradă sau prin unele reviste sau bloguri. Însă lucrurile nu sunt aşa de complicate: este nevoie să ai câteva cunoştinţe de bază pentru a te asigura de sănătatea unghiilor tale, dar şi de aspectul lor plăcut, într-un mod natural.

Cea mai mare capcană în care poţi cădea este să ajungi să crezi că doar o manichiură sofisticată îţi va aduce succesul de care ai nevoie, relaţia pe care o cauţi de atâta timp sau te poate ajuta să menţii avantajele obţinute. Realitatea este, însă, că o manichiură frumoasă nu poate face toate acestea. În cele din urmă, o manichiură frumoasă este doar o rascumparere simbolică, un fel de a-ţi mulţumi pentru eforturile pe care le faci şi un răsfăţ pe care ţi-l acorzi pentru toate acestea. În niciun caz bărbatul visurilor tale nu te va mai iubi decât dacă nu ai opere de artă pictate pe unghii zi de zi, 24 din 24 de ore.

De aceea, în articolul de astăzi poţi citi despre practici sănătoase de îngrijire a unghiilor, despre lucrurile pe care este indicat să le eviţi sau să le faci mai rar, dar şi despre cele  fără de care sănătatea unghiilor începe să sufere. Aşadar, te invităm să înveţi cum să te reîntorci la bazele îngrijirii unghiilor pentru a te asigura că le vei putea purta atât în mod natural, cât şi vopsite în culorile pe care le iubeşti.

Hidratează-ţi cuticulele

Indiferent dacă îţi faci unghiile la salon sau acasă, este foarte important să nu umbli la cuticule. Acestea au un rol important în menţinerea sănătăţii unghiei şi nu ar trebui înlăturate sau împinse. Atunci când cuticulele sunt roşii sau inflamate, bacteriile au provocat o infecţie la baza unghiei şi aceasta trebuie tratată. În acelaşi timp, dacă nu ai folosit timp îndelungat cremă hidratantă pentru mâini sau produse pentru îngrijirea cuticulelor, o idee bună este să foloseşti un tratament de unghii eficient care să îţi readucă cuticulele la forma lor naturală: să fie moi şi aliniate cu baza unghiei.

image

Foto: David Fanuel

Menţine o lungime potrivită a unghiilor 

Lungime sau sănătate? Aceasta este întrebarea pe care probabil că ţi-ai pus-o de câteva ori până acum în legătură cu unghiile tale. Există această percepţie conform căreia unghiile lungi sunt feminine, pe când cele scurte duc cu gândul la un statut social inferior. Lucrurile nu mai stau însă aşa. Feminitatea nu mai este un concept rigid, ci este subiectivă şi ţine de fiecare femeie în parte. Aşadar, sănătatea este sexy şi feminină şi cu siguranţă mult mai cool decât nişte unghii vătămate acoperite de produse de manichiură semipermanentă. Asigură-te că îţi tai unghiile cu regularitate, astfel încât să nu se rupă, iar dacă şi lucrezi într-un domeniu în care foloseşti mult mâinile (croitorie, joci tenis etc.), asigură-te că ai o pilă cu tine constant.

Evită manichiurile complicate la salon

Problemele de sănătate ale unghiilor apar atunci când ele au un aspect uscat, vătămat, albicios. Asta se poate întâmpla după înlăturarea unei manichiuri semipermanente sau după ce unghiile au fost expuse la un mediu uscat şi cu mult vânt. Dacă nu întreţii un obicei dăunător precum manichiurile complexe sau dacă nu te expui permanent unor factori de mediu dificili pentru unghiile tale, este destul de uşor să le menţii sănătoase. Dacă însă eşti fana manichiurilor, te sfătuim să laşi câteva săptămâni în care unghiile tale să respire între două vizite la salon sau să îţi faci manichiuri simple.

image

Foto: Sarah Cervantes

Evită acetona

Până cum câţiva ani, pe piaţa din România nu existau alternative la acetonă pentru înlăturarea lacului de pe unghii. Acum, însă, nu mai există scuze. Foloseşte dizolvanţi fără acetonă şi unghiile tale nu vor mai avea aspectul uscat şi degradat cu care te-ai obişnuit după înlăturarea ojei. Mai mult, după ce o îndepărtezi, asigură-te că îţi ajuţi unghiile să se refacă folosind fie un ulei pentru cuticule, fie o cremă hidratantă de mâini sau un tratament de unghii.

Protejează-ţi unghiile în orice context

Spălatul vaselor timp îndelungat fără mănuşi poate conduce la deshidratarea pielii mâinilor şi a cuticulelor. De asemenea, folosirea unui şampon nepotrivit poate conduce la uscarea sau iritarea acestora. În mod surprinzător, este posibil ca un şampon care îţi face părul să arate bine să fie dăunător pentru unghiile tale. Dacă mai speli rufe manual, nu uita mănuşile. În acord cu toate aceste sfaturi, regula pe care să o reţii este următoarea: indiferent în ce context te-ai afla, asigură-te că te protejezi: evită substanţele toxice, mediile abrazive, sporturile extreme (precum căţăratul în parcurile de aventură) fără a purta mănuşi noi sau de unică folosinţă, evită pe cât posibil praful, statul cu mâinile în nisip timp îndelungat, cât şi orice activitate dăunătoare pentru sănătatea ta şi a mâinilor şi unghiilor tale. 

În final, sperăm că ai rămas cu câteva cunoştinţe utile despre cum să îţi recapeţi vitalitatea unghiilor şi să ai din nou un aspect natural, plăcut, cu care să te simţi bine atunci când ieşi în oraş. 

Chiar dacă îţi plac manichiurile sofisticate, poţi avea unghii sănătoase şi frumoase! Secretul stă în a le face mai rar şi şi a le privi mai degrabă ca pe un răsfăţ decât ca pe un fel constant de a arăta. Spor la îngrijire şi sănătate!

Fotografie principală: Daiga Ellaby