O jumătate de kilogram de roşii mâncate în fiecare zi, mai ales în timpul prânzului, accelerează metabolismul amidonului şi al grăsimilor, protejează organismul de creşterea colesterolului, de suprasolicitarea pancreasului şi de creşterea excesivă a greutăţii corporale.

Nu doar că roşiile sunt un aliat în curele de slăbire, dar şi întăresc imunitatea organismului. În plus, aduc o serie de alte beneficii. 100 g de roşii conţin jumătate din necesarul de vitamine A şi C, care măresc rezistenţa în faţa infecţiilor, vitamine din complexul B, foarte bune pentru întărirea sistemului imunitar, şi vitamina E, care limitează depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În plus, roşiile mai conţin şi salicilaţi, care ajută sistemul circulator, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare.

Fiind foarte bogate în antioxidanţi, aceste legume sunt excelente pentru menţinerea frumuseţii pielii şi pentru întărirea sistemului imunitar. Licopenul, o altă substanţă care se regăseşte în compoziţia roşiilor, este un excelent ingredient ce luptă împotriva cancerului uterin, fiind şi arma secretă împotriva apariţiei osteoporozei.


Iată mai jos 5 reţete cu roşii, care nu necesită prepararea termică, ajutându-ne astfel să ne bucurăm la maximum de compoziţia benefică a acestor legume:

1. GAZPACHO

Gazpacho, supa de roşii mult iubită de spanioli, este foarte simplu de preparat! Ea se serveşte rece, adesea alături de pâine cu oregano sau usturoi, ideal după o siestă odihnitoare. O reţetă mediteraneană, perfectă pentru după-amiezile calde de vară.

INGREDIENTE:

- 1kg roşii (bine coapte)
- 2 căţei de usturoi
- 1 ardei gras roşu
- 1 castravete, mediu
- o ceapă
- un sfert de linguriţă de chimen pisat (opţional)
- 3 linguri oţet de vin roşu
- sare după gust
- 1 jumatate de cană de ulei de măsline (extrevirgin preferabil)
- o felie de pâine

MOD DE PREPARARE:

1. Curaţă şi decojeşte roşiile, usturoiul, ceapa, castravetele şi scoate seminţele ardeiului.

2. Umeziţi felia de pâine cu apă, stoarceţi excesul.

3. Taie roşiile, ardeiul şi ceapa în 4. Într-un blender cu pahar adaugaţi roşiile, ceapa, usturoiul, castravetele, ardeiul, pâinea, chimenul, uleiul de măsline şi sarea, apoi mixaţi la viteză maximă.

4. Oţetul din vin roşu se adaugă apoi, după gust. Asezonaţi cu puţină sare şi piper.

5. Supa ar trebui să fie cremoasă. O lăsăm la frigider două ore şi putem servi rece, alături de o felie de pâine stil crostini cu usturoi şi oregano la cuptor.

Citeşte mai multe AICI.