5 plante toxice pe care nu e bine să le ţii in casă

1 2 jpg jpeg

De asemenea, unele dintre ele pot fi periculoase la atingere sau prin inhalare. În schimb, poţi opta, de exemplu, pentru plante de apartament care curăţă aerul.

Iată care sunt plantele de interior care pot fi toxice!

Rodul pământului (Dracunculus vulgaris)

Planta este originară din zona mediteraneeană şi are un aspect inedit, întrucât floarea seamănă cu o limbă de dragon, de culoare purpuriu spre negru. Însă, pe cât de spectaculoasă este această plantă, pe atât de toxică este. În plus, ea emană şi un parfum neplăcut, ca de hoit şi atrage insectele ca un magnet.

Filodendronul

Este o plantă originară din America tropicală şi care se găseşte în casele multor oameni. Există câteva sute de specii de filodendron, numărul acestora fiind în continuă creştere.

Planta în sine nu este periculoasă, cu condiţia să nu fie ingerată. În caz contrar, ea poate provoca arsuri la nivelul cavităţii bucale, buzelor, iritaţii ale căilor respiratorii şi arsuri la stomac din cauza conţinutului bogat de acid oxalic şi calciu. În cazuri extreme, înghiţirea plantei poate provoca convulsii, pierderea conştiinţei şi chiar moartea.

Hortensia

Este o plantă extrem de cunoscută şi apreciată, originară din Japonia. Există peste 100 de specii de hortensie, care pot fi cultivate atât în interior cât şi în exterior.

Însă, florile şi frunzele conţin un compus care poate provoca intoxicaţii la oameni şi animale şi ale căror simptome sunt asemănătoare cu cele ale intoxicaţiei cu cianură. Deşi rădăcinile de hortensie au proprietăţi medicinale, utilizarea lor în acest scop nu este recomandată.

Salvia divinorum

Salvia divinorum nu trebuie confundată cu Salvia officinalis (adică salvia clasică, destinată consumului larg), planta făcând parte din familia mentei.

Planta originară din Mexic, cu frunze mari, conţine Salvinorinul A, un compus cu efecte halucinogene extrem de puternice, fiind folosită ca drog natural în anumite ritualuri religioase de către şamanii Mazatec pentru intrarea în transă şi apariţia viziunilor.

Flamingo

Deşi este o floare extrem de rezistentă şi poate supravieţui în interior pentru o perioadă lungă de timp, chiar în condiţii vitrege, această plantă nu ar trebui ţinută în casă. Planta Flamingo are substanţe otrăvitoare în toate părţile sale şi acest lucru o face destul de periculoasă pentru animale şi pentru copiii. În cazul intoxicării cu această plantă, apar simptome precum arsurile, răguşeala şi dificultăţi destul de mari la înghiţirea mâncării.

Leandrul

Este recunoscut ca fiind o plantă otrăvitoare. Cu toate acestea, ea încă se mai regăseşte în multe locuinţe. Este bine totuşi să o evitaţi atunci când vă decideţi să vă luaţi flori pentru decorarea încăperilor din casă. Au existat numeroase situaţii în care animalele de companie (câini, pisici) au mâncat frunze şi crengi de leandru, iar veterinarii nu au mai putut să facă nimic ca să-i salveze. Încă un motiv în plus pentru care această plantă nu se ţine în casă este faptul că leandrul e un real pericol pentru cei mici.