5 plante indicate în tratarea hemoroizilor

1 2 jpg jpeg

Constipaţia, sedentarismul şi lipsa fibrelor din alimentaţie (din cereale, fructe) sunt doar câteva dintre cauzele care favorizează apariţia hemoroizilor.

Dilataţii ale venelor din regiunea rectului, hemoroizii pot provoca mâncărimi, dureri şi sângerări în timpul scaunelor. În cazul în care aceştia se agravează, este nevoie de tratament chirurgical. Însă, prin modificarea stilului de viaţă şi prin folosirea unor remedii naturale, simptomele pot fi ameliorate.

1 Mărul lupului

Planta este recomandată mai ales pentru hemoroizii externi. În acest scop, se prepară o infuzie din cinci linguri de plantă la doi litri de apă clocotită.

Această infuzie se foloseşte pentru băi de şezut, făcute seara, înainte de a merge la culcare. Este indicat ca durata acestor băi să fie de aproximativ un sfert de oră.

2 Coada-şoricelului

Planta are proprietatea de a opri hemoragiile şi de a cicatriza rănile. De aceea, coada-şoricelului este indicată pentru folosirea externă.

Se pot face băi de şezut sau se pot aplica unele comprese cu decoct din coada-şoricelului, preparat din 60 de grame de flori la un litru de apă. Pentru tratamentul intern, este benefic şi amestecul în cantităţi egale de coada-şoricelului şi de coajă de cruşin (o lingură din acest amestec la un sfert de litru de apă clocotită). Decoctul se consumă de două-trei ori pe zi.

3 Gălbenelele

Planta are o acţiune cicatrizantă şi antiinflamatoare. Pentru băi şi comprese, se prepară o infuzie din 10 grame de flori şi 100 ml de apă fiartă.

Pentru tratamentul intern, se beau zilnic trei căni de infuzie, între mese. De asemenea, pentru toaleta locală, este indicat şi unguentul de gălbenele sau cel pe bază de gălbenele şi tătăneasă.

4 Muşeţelul

Plantă antiseptică şi antiinflamatoare, muşeţelul este ideal pentru tratarea hemoroizilor. Ceaiul de muşeţel este recomandat atât intern (uşurează scaunul), cât şi extern (băi, comprese şi alifie).

Pentru tratamentul intern, se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate la 200 ml de apă clocotită şi se beau două-trei căni pe zi, după mesele principale. Se mai pot aplica şi comprese locale cu infuzie de muşeţel (două linguri la o cană de apă).

5 Lumânărica

Băile de şezut cu ceai de lumânărică sunt foarte utile în ameliorarea hemoroizilor. Se prepară o infuzie din 50 de grame de frunze de lumânărică la un litru de apă clocotită. Sunt recomandate două băi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare.

Evită constipaţia!

Constipaţia agravează hemoroizii, de aceea este bine să consumi cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi tărâţe. Acestea sunt bogate în fibre, care uşurează digestia.

Bea cel puţin doi litri de apă pe zi şi consumă ciorbe şi supe.

Renunţă la alimentele prea condimentate, la mâncărurile prea grase, la produsele de patiserie şi fă cât mai multă mişcare zilnic.