5 motive pentru care ai sânii inegali

1 2 jpg jpeg

Ciclul menstrual

Ţesutul mamar se schimbă de-a lungul ciclului menstrual. Sânii se pot mări ca urmare a retenţiei de apă şi-i poţi simţi mai plini, mai sensibili în perioada ovulaţiei. În timpul menstruaţiei se micşorează.

Ştiai că…

…în prima zi a ovulaţiei sânii au dimensiuni asemănătoare?

Tulburările hormonale

Atunci când în corp apar dezechilibre hormonale, cum se întâmplă la pubertate, unul dintre sâni poate să înceapă să se dezvolte mai devreme. Cum ambii sâni se opresc din creştere în acelaşi timp, apare o asimetrie. De asemenea, în această etapă de dezvoltare, o afecţiune precum scolioza poate influenţa creşterea simetrică a sânilor.

Leziunile minore

Există posibilitatea ca, în perioada de creştere, să se ivească o diferenţă de mărime între sâni, din cauza unor loviri sau accidente, cum se mai întâmplă la fetiţele de 10-11 ani care fac sport. Traumatismele minore pot să ducă la o mică umflare a mamelonului atunci când fetele ating vârsta pubertăţii.

O boală rară

Hipertrofia juvenilă este o cauză mai puţin întâlnită în cazul creşterii vertiginoase a unuia dintre sâni. Prin tratament chirurgical se poate îndepărta nu doar problema fizică, dar şi efectele ei de ordin psihologic.

Prezenţa nodulilor, chisturilor mamare sau a cancerului de sân

Printre cauzele diferenţelor e mărime dintre sâni se numără chisturile şi nodulii mamari. Tumorile necanceroase care apar în zona sânilor duc la apariţia bruscă a unor diferenţe de dimensiune. Acestea necesită o evaluare medicală, pentru a nu evolua, ajungându-se la cancer de sân.

Asimetria sânilor, apărută la maturitate, poate fi un semn de cancer mamar. De aceea, orice modificare de formă, dimensiune şi orice schimbare observată în zona sânilor ar trebui să convingă orice femeie să meargă la un control ginecologic.