5 moduri de prevenţie a cancerului

1 2 jpg jpeg

Termenul cancer este o denumire generică care vorbeşte de fapt despre un grup mare de boli, peste 200, care au anumite caracteristici comune. Din punct de vedere clinic, cancerul sugerează apariţia şi evoluţia unei tumori care invadează local şi apoi se împrăştie şi la celelalte organe sănătoase, producând metastazarea lor. Fiecare specialist, în funcţie de aria de desfăşurare a meseriei (fie că e biolog, anatomopatolog) are o altă definiţie a cancerului.

Iată mai jos câteva sfaturi prin care poţi preveni cancerul.

Renunţă la hrana procesată

Cancerul nu apare pur şi simplu peste noapte ci se dezvoltă în timp. Alimentaţia procesată, plină de e-uri, solul şi plantele stropite cu tot felul de substanţe cu risc oncogen, băuturile carbogazoase pline de îndulcitori şi coloranţi, aerul poluat – toate acestea, plus consumul excesiv de alcool şi tutun şi lipsa somnului, duc la scăderea sistemului imunitar şi la apariţia inflamaţiilor în organism.

Ştiai că...

...băuturile din comerţ, care conţin mult zahăr şi alte ingrediente nocive pentru organism, în afară de faptul că te predispun la diabet şi obezitate, cresc şi riscul de cancer endometrial (mucoasa uterină)?

Redu consumul de carne roşie

În loc de carne grasă de porc, vită, oaie, mănâncă fasole albă, banane verzi şi cereale integrale, precum fulgii de ovăz. Ele conţin amidon rezistent care nu poate fi digerat, el trecând nemodificat prin colon, unde va hrăni bacteriile bune din intestin.

Potrivit unui studiu publicat în revista Cancer Prevention Research, s-a descoperit că cei care au mâncat zilnic, timp de 4 săptămâni, 300 de grame de carne roşie, au suferit modificări la nivelul ţesutului rectal, crescând cu 30% proliferarea celulelor canceroase. După aceea, ei au consumat 40 de grame de alimente bogate în amidon rezistent în fiecare zi, iar celulele oncogene au revenit la normal.

Ţinând cont de această descoperire ar trebui să consumăm zilnic acest tip de produse şi să înlăturăm carnea roşie din dieta zilnică. Astfel se va micşora riscul de cancer de colon.

Consumă varză acră

Varza acrită în saramură este benefică în lupta contra cancerului, notează cei de la rd.com. Procesul de fermentare prin care trece acest aliment pentru a se acri contribuie la producerea unor substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Este vorba despre izotiocianaţii, indolii şi sulforafanul. Nu o consuma imediat după ce ai scos-o din borcan ci pune-o puţin la desărat pentru a reduce conţinutul de sodiu.

Mănâncă ceapă şi usturoi

Oamenii de ştiinţă spun că ar trebui să consumăm des ceapă căci are o serie de proprietăţi antioxidante. Consumă ceapă zi de zi în salate sau la ciorbă. Compuşii din aceasta împiedică creşterea celulelor cu risc oncogen, protejând organismul de mai multe tipuri de cancer. Usturoiul, un antibiotic natural care conţine suflură de metyl alil ajută la stimularea naturală a sistemului imunitar pentru a lupta împotriva cancerului. Specialiştii spun că această substanţă este posibil să contribuie la eliminarea substanţelor toxice din organism care duc la apariţia cancerului.

Dormi cu lumina stinsă

Ultimele studii în domeniu relevă faptul că, dacă dormi noaptea cu o sursă de lumină aprinsă în cameră, poate creşte riscul de cancer mamar şi ovarian. Potrivit cercetătorilor, lumina stopează producţia de melatonină, care ne ajută să dormim şi care reglează ciclul dormit-trezit. Acest impediment poate creşte nivelul estrogenului la femei, iar în unele cazuri, determină alimentarea cancerului de sân, notează clevelandclinic.org. S-a mai descoperit că femeile care nu au putut să doarmă atunci când nivelul de melatonină era la cele mai înalte cote au cunoscut o creştere a riscului de cancer mamar.