5 mituri despre îngrijirea dinţilor

1 2 jpg jpeg

Dacă îmi sângerează gingiile când mă spăl pe dinţi, trebuie să evit să le periez.

Nimic mai fals! Sângerarea gingiilor este cauzată de inflamaţia locală care se instituie odată cu acumularea de placă bacteriană pe dinţi.

Dacă periajul dentar nu este efectuat corect pentru a îndepărta toţi microbii, se constituie un cerc vicios care are ca rezultat sângerarea din ce în ce mai abundentă, cu retragerea gingiei şi a osului ce susţin dintele. În timp, se instalează astfel boala parodontală, ce duce la căderea dinţilor.

În timpul sarcinii şi după naştere, mi-au apărut foarte multe carii. Probabil că s-a consumat calciul din dinţii mei.

Aceasta e o părere des întâlnită la tinerele mame. În timpul sarcinii apar modificări hormonale cu efecte şi la nivelul cavităţii bucale. Cea mai frecventă este creşterea în volum a gingiilor, într-o primă fază fără asocierea inflamaţiei.

Dacă, însă, periajul dentar nu înlătură placa bacteriană, în contextul schimbărilor hormonale putem asista la o exacerbare a numărului de carii şi a afecţiunilor pulpei dentare. Însă nu se produce nici o înlăturare a calciului din dinţi.

După o extracţie dentară e bine să nu mă spăl pe dinţi pentru că pot “răni” acea zonă.

Mulţi pacienţi recunosc faptul că evită periajul după scoaterea unui dinte. Însă tocmai această acţiune de curăţare a cavităţii bucale e esenţială pentru vindecarea normală a acelei regiuni. Astfel, periajul dentar trebuie reluat a doua zi după intervenţie, în toate zonele cavităţii bucale, cu mişcări blânde pe dinţii vecini locului extracţiei. Dacă nu se curăţă bine toţi dinţii, apar frecvent infecţii, chiar dacă extracţia dintelui a decurs fără probleme.

Fluorizarea locală a dinţilor, cu geluri concentrate, afectează sănătatea generală a copilului meu.

Acţiunea protectoare a fluorului asupra dinţilor este de mult timp dovedită. Fluorul poate ajunge la nivelul smalţului prin administrarea de pastile cu fluor sau de alimente îmbogăţite cu fluor ori prin periajul cu paste de dinţi florurate sau prin aplicarea de geluri concentrate pe dinţi. Prin această ultimă metodă smalţul dinţilor devine mult mai rezistent la carii. Efectele negative asupra organismului sunt nule, dacă fluorul nu este înghiţit în mod voluntar.

Dacă mă clătesc cu apă de gură, nu mai e nevoie să periez dinţii.

Periajul dentar, utilizarea aţei dentare şi clătirea cu apă de gură trebuie utilizate împreună, nu separat, pentru a îndepărta eficient placa bacteriană. Periajul dinţilor este pe primul loc. Aţa dentară e recomandată pentru curăţarea suprafeţelor de contact între dinţi, în timp ce apa de gură vine să completeze spălatul dinţilor. Repetaţi aceşti trei paşi dimineaţa şi seara şi veţi avea dinţi şi gingii curate şi sănătoase.