5 lucruri esenţiale înainte de a pleca într-o călătorie

1 ia in calcul si asigurarea de sanatate pentru calatorie jpg jpeg

Indiferent care sunt destinaţia şi scopul unei călătorii, câteva lucruri nu trebuie să-ţi lipsească din bagaj. La unele dintre acestea se gândeşte fiecare şi riscul să le uiţi este mic, dar există şi o altă categorie, la fel de importantă, deseori neglijată. Asupra acestora din urmă vrem să insistăm, iar ca să-ţi fie mai uşor, le-am ordonat într-o listă utilă, la care am adăugat şi câteva argumente.

1.Documente 

Este puţin probabil să pleci fără actele de identitate sau fără paşaport. Dar alături de acestea, pentru a fi acoperit în caz de necesitate, trebuie neapărat să adaugi şi o asigurare medicala calatorie. Principiul este acela că este mai simplu să previi decât să te descurci în cazul în care ai nevoie de asistenţă medicală, indiferent dacă este vorba despre o problemă acută sau agravarea unei suferinţe cronice. 

2.Medicamente

Dacă ai o problemă de sănătate de natură cronică, sigur nu vei uita să pui în bagaj tratamentul de zi cu zi. Dacă însă nu ai probleme, este mai mult decât util să ai la tine câteva medicamente de urgenţă. O astfel de „trusă” trebuie să conţină analgezice, antitermice, pastile pentru tulburări gastrice (acestea sunt cele mai frecvente probleme asociate unei călătorii), pilule pentru somn şi, dacă ai experimentat cea mai banală formă de alergie, ceva pentru acest gen de reacţii. De ce este bine să ai aceste medicamente cu tine? Pentru că regimul eliberării de medicamente uzuale este foarte diferit de la ţară la ţară, iar uneori un calmant pentru durere de cap, pe care îl ai la îndemână, poate face diferenţa dintre o zi de vacanţă bună şi una complet ratată. 

3. Şerveţele, dezinfectant şi încă ceva

Aceste produse au intrat în categoria celor absolut necesare şi deja nu mai plecăm de acasă fără să le avem în geantă sau în buzunar. Ceea ce contează atunci când este vorba despre o călătorie, cu trenul, maşina şi mai ales cu avionul, este calitatea şi eficienţa acestora. 

În avion, de exemplu, nu vei putea urca cu produse de tip spray, iar cantitatea este strict limitată. În ceea ce priveşte şerveţelele, alege-le mereu pe cele umede, calitative, care să poată fi folosite nu doar pe mâni, ci şi pe faţă şi în zonele intime. Adaugă neapărat în geanta de mână hârtie pentru toaletă şi câteva absorbante, pentru că, nu-i aşa, nu se ştie niciodată!

Tot pe principiul „nu se ştie niciodată”, ţine la îndemână o pereche de şosete/ciorapi/lenjerie intimă şi adaugă în geanta de mână, mai ales dacă zbori, o bluză în plus. În avion este mereu foarte frig!

4.Acordă atenţie telefonului mobil

Este mai mult decât indicat să salvezi direct în telefon certificatul de vaccinare sau ultimul test PCR, dacă acesta îţi este solicitat în ţara de destinaţie. Este util ca aceste documente să fie accesibile în telefon, descărcate în fişierul documente şi nu în varianta online, pentru că nu ştii niciodată dacă vei avea sau nu conexiune la internet. La fel de bine îţi poţi salva o carte sau orice alte documente şi informaţii care ţi-ar putea fi necesare, pentru a le putea utiliza indiferent dacă eşti sau nu conectat „în reţea”.

5.Analizează ce laşi în urmă

O călătorie trebuie să fie mereu o sursă de bucurie, indiferent de durată, scop ori destinaţie, aşa că analizează cu atenţie ce laşi în urmă, acasă şi la job, pentru a evita motive de stres de genul: „am trimis oare e-mailul acela?” sau „ am scos fierul de călcat din priză?”.

Pentru asta, este nevoie să analizezi ce rămâne în frigider în urma ta, în funcţie de durata călătoriei. Ce nu se poate păstra, congelează sau aruncă. Apoi, nu uita să laşi un mesaj automat de reply pe e-mailul de la job şi, eventual, cheia la vecinii de încredere, ca să-ţi hrănească pisica. La final, verifică atent apa, gazele şi ce laşi în priză. 

Uneori este foarte util ca cineva să păstreze o cheie de rezervă de la casă, pentru că, din nou, nu se ştie niciodată (evident, doar în situaţia în care nu ai pisică şi deja cheia este la amicii care o vor hrăni şi alinta în absenţa ta). 

Măsurile acestea de siguranţă sunt tot atâtea soluţii pentru situaţii limită şi te vor ajuta să le depăşeşti fără prea mare stres şi complicaţii inutile, astfel încât să te bucuri de călătorie şi de oportunităţile pe care aceasta ţi le poate oferi. 

Sursa foto: Shutterstock.com