5 lucruri de evitat în sarcină

1 2 jpg jpeg

Exerciţiile fizice excesive

Îndeosebi în primele trei luni de sarcină, e bine să nu faci sport. Relaxează-te, dormi cât mai mult şi evită zdruncinăturile. Dacă nu obişnuiai să faci exerciţii fizice înainte de a rămâne însărcinată, nu e o idee bună să începi tocmai acum.

După finalul primul trimestru de sarcină, poţi să faci sport. E benefic atât pentru tine, cât şi pentru copil, cu menţiunea să începi cu mişcări uşoare şi să te opreşti imediat ce simţi că ai obosit. Vopsirea părului

Unele componente ale vopselelor de păr sau a produselor de decolorare a părului pot dăuna fătului, putându-i provoca şi malformaţii. Pentru a nu îl expune niciunui risc, renunţă la vopsirea părului cu atât mai mult dacă sarcina ta este la început.

Dacă îţi doreşti foarte mult să continui să-ţi vopseşti părul şi în timpul sarcinii, alege vopselele vegetale sau apelează doar la vopsirea unor şuviţe de păr.

Unele uleiuri aromate

Uleiurile esenţiale, despre care ştiai că au darul de a te relaxa, nu au acelaşi efect şi când eşti însărcinată, mai ales dacă le foloseşti în cantitate mare sau nediluate. Unele sunt cunoscute ca putând declanşa un avort sau naşterea prematură. Cele cu arome de rozmarin, chiparos, smirnă, cedru e bine să le ocoleşti în primele cinci luni.

Altele trebuie evitate pe toată perioadă sarcinii: scorţişoară, isop, iasomie, cuişoare, busuioc, anason, cimbru, chimen, ienupăr, nucşoară, salvie. În schimb, uleiul de măsline şi uleiurile esenţiale de lavandă sau muşeţel sunt benefice pentru piele şi nu fac niciun rău fătului.

Adori să faci baie sau duşuri lungi cu apă fierbinte? Dacă eşti însărcintă, e mai înţelept să uiţi de ele. Ambele pot declanşa avortul. Cel mai sigur pentru bebe este să te speli făcând duşuri cu apă călduţă, potrivită de maximum un sfert de oră, eventual fără să ţii foarte mult timp apa să curgă direct pe burtică.

Cafeaua, cacaoa şi unele ceaiuri care de obicei îţi fac bine devin periculoase în perioada sarcinii, fiind toxice şi putând duce la apariţia unor malformaţii.

Cele mai cunoscute astfel de ceaiuri sunt ceaiul verde, cel negru, ceaiurile de salvie, busuioc, levănţică, ienupăr, coada-şoricelului, anason, vâsc, pelin, cruşin. Cele de plante pot chiar să stimuleze contracţiile uterine, să provoace sângerări sau avort.