5 leacuri pentru arsuri ale pielii şi tăieturi

2 2 jpg jpeg

Ceai de levănţică Băile locale cu ceai de levănţică împiedică infectarea şi cicatrizează rănile cauzate de tăieturi. Pui o lingură de flori la 250 ml cu apă clocotită. Pentru închiderea rănilor, sunt indicate şi băile cu alte infuzii de plante: - gălbenelele (2 linguri de flori uscate la 250 ml de apă), - coada-şoricelului (3 linguri de plantă la o cană cu apă), - isop (1-2 linguri la o cană cu apă). Utile sunt şi decocturile de: - iederă (200 g frunze proaspete fierte într-un litru de apă 10 minute), - dentiţă (o lingură de plantă la 250 ml de apă). Unguent din cătină albă Până în luna octombrie, găseşti cătină albă din care poţi face o alifie cicatrizantă. Peste 3 linguri de pastă de cătină, obţinută prin zdrobirea boabelor, adaugă 6 linguri de unt sau de untură şi încălzeşte totul pe baie de aburi. La final, pune şi o lingură de lanolină pură. Le amesteci bine până obţii unguentul. Îl aplici pe zonele afectate, la nevoie. Uleiul de sunătoare grăbeşte vindecarea În arsurile uşoare, superficiale, deci fără băşici, uleiul de sunătoare este util. Pregăteşte-l din timp! Toacă flori de sunătoare şi pune-le într-un borcan închis la culoare. Acoperă cu ulei vegetal şi lasă-le la macerat 3 săptămâni. Unge rana cu acesta, inclusiv după ce face o crustă, până la vindecare.

În cazul unui abces dentar, înainte şi după tratamentul dat de dentist, clăteşte gura şi fă gargară cu decoct de tătăneasă de 2-3 ori pe zi. Prepară-l din 4-5 linguriţe de rădăcină mărunţită şi 250 ml de apă. Le laşi la fiert 10 minute, apoi strecori şi răceşti.

De ajutor în ştergerea urmelor lăsate de acnee s-a dovedit şi tinctura de pătlagină. Pentru un tratament eficient, foloseşte un amestec de tincturi de pătlagină, mugur de plop, mărului lupului şi propolis, în părţi egale. Aplică zilnic, pentru o oră, o compresă făcută cu 1linguriţă din acest amestec şi 5 linguri de ceai de gălbenele.