5 leacuri calde pentru sănătatea ta

1 2 jpg jpeg

Nu-i aşa că simţi nevoia să bei ceva cald atunci când e frig şi, mai ales, când eşti bolnav? Principalele beneficii pe care le obţii de la aceste remedii sunt accentuate de doi factori.

Primul este faptul că fiind lichide, ele ajung mai repede în sânge. Al doilea factor este faptul că sunt calde. Căldura degajată în stomac face ca aceste băuturi să fie digerate mai uşor, iar proprietăţile lor nutritive să ajungă mai uşor în locurile bolnave. Dar iată care sunt aceste remedii care te vindecă atunci când frigul îţi dă târcoale. 1 Vinul roşu cu scorţişoară vindecă...

...răcelile. Vinul roşu conţine o substanţă renumită deja pentru proprietăţile ei: resveratrolul. Acesta este un antioxidant care protejează celulele sănătoase ale corpului de virusuri şi bacterii. Scorţişoara conţine un antioxidant care, împreună cu cel din vinul roşu, are efect descongestionant şi antiinflamator la nivelul aparatului respirator.

...şi durerile în gât. Dacă te doare în gât, un pahar de vin roşu în care ai presărat scorţişoară şi ai adăugat o linguriţă de miere, îţi va calma durerea. În cazul unei dureri acute, ia o linguriţă de miere amestecată cu scorţişoară şi nu bea nimic 30 de minute. Scorţişoara are efect antiseptic şi de anestezic local.

...tusea seacă. Ce poate fi mai sâcâitor ca o tuse seacă? Un remediu absolut delicios pentru această afecţiune este ciocolata neagră caldă. Nu cea cumpărată la plicuri, ci cea preparată acasă din câteva pătrăţele de ciocolată neagră şi din puţin lapte. Ciocolata conţine teobromină, o substanţă prezentă în boabele de cacao.

Recent, cercetătorii londonezi au descoperit că această substanţă este un excelent antitusiv. Ei au aflat şi că este cu 33% mai puternică decât codeina, medicamentul cu care se tratează de obicei tusea seacă. Aşa că ori de câte ori tusea îţi dă de furcă, ai un motiv în plus să te răsfeţi cu o ciocolată caldă.

...îţi desfundă nasul. Eucaliptul are efect analgezic şi antimicrobian. Pune 5-6 picături de ulei de eucalipt în 500 ml de apă clocotită, acoperă capul cu un prosop şi stai 15 minute deasupra vasului, inhalând aburul care se degajă.

În afară că-ţi desfundă nasul, inhalaţia cu eucalipt îţi va calma durerea de cap, accesele de tuse şi durerile de gât. Uleiul de eucalipt te poate ajuta şi dacă ai febră: aplică pe piept comprese cu ulei de eucalipt diluat în apă călduţă.

...durerile menstruale. Amesteci 100 g de argilă verde cu apă caldă cât să-ţi iasă o pastă. În ea adaugi 10 picături de ulei de salvie.

Pui totul într-un prosop şi aplici cataplasma în zona ovarelor, direct pe piele. Argila verde şi salvia au efect antiinflamator şi calmant asupra durerilor menstruale. În plus, căldura degajată calmează contracţiile uterului.

...simptomele bronşitei. Într-o tigaie pui 200 ml de apă şi 5 linguri de făină de in. Laşi să fiarbă amestecând mereu până obţii o pastă. O laşi să se răcească puţin, apoi o pui într-o pânză curată şi o aplici pe piept. Făina de in are proprietăţi antiseptice şi calmante, reducând accesele de tuse şi eliberând căile respiratorii.

Mai poţi aplica şi o cataplasmă cu sare grunjoasă caldă, atunci când ai bronşită. Pe lângă faptul că îţi calmează tusea, aburii degajaţi de sare îţi desfundă nasul. Atenţie! Atunci când aplici o cataplasmă pe pieptul copilului, verifică pe antebraţ cât este fierbinte aşa cum făceai cu biberonul, şi nu o aplica direct pe piele, ci peste hăinuţe.

Supele calde...

...distrug bacteriile şi virusurile. Dacă ai răcit şi tuşeşti, înainte să ajungi la medic mănâncă o supă caldă preparată cu ceapă, ţelină şi cu multe verdeţuri, în special mărar şi pătrunjel. Acestea conţin o mulţime de substanţe antibiotice naturale ce au efect antiinflamator şi calmant.

Supa caldă este un pansament pentru gât şi pentru căile respiratorii prin efectul ei termic: bacteriile şi virusurile nu rezistă la temperaturi ridicate. Şi ar mai fi un secret: pentru că legumele şi verdeţurile sunt deja fierte, digestia este mai uşoară, iar substanţele active ajung mai uşor în organism.