5 întrebări despre artroză

1 2 jpg jpeg

1. Cum ştii dacă ai artroză? Dacă suferi de artoză, cartilajele încep să se distrugă. Acest lucru se întâmplă mai ales la nivelul articulaţiilor picioarelor şi ale coloanei vertebrale, iar pe măsură ce boala evoluează apar excrescenţe osoase, cunoscute sub denumirea de ciocuri şi noduri. Astfel, te poţi confrunta cu simptome precum: durere care apare brusc şi care devine tot mai intensă în timp, rigiditatea articulaţiilor şi dificulăţi la mişcare, trosnirea articulaţiilor şi inflamarea şi deformarea zonelor afectate. 2. Afectează mai mult femeile sau bărbaţii? Artroza nu ţine cont de sex şi poate afecta orice persoană trecută de vârsta de 40 de ani. Iar pe măsură ce îmbătrâneşti, riscul de a face boala creşte. Astfel, statisticile arată că 60 la sută din cei trecuţi de vârsta de 65 de ani suferă de artroză.

Mai poti citi si:

- Ce trebuie sa stii despre artroza

- Trateaza artroza cu propriul sange

Cu cât prezinţi mai mulţi factori de risc, cu atât boala este mai agresivă. Astfel, poţi face artroză dacă:

-ai suferit traumatisme în cursul vieţii

-ai predispoziţie genetică

-eşti supraponderal (îţi afectează mai mult genunchii, şoldurile şi coloana vertebrală)

-ai vârsta înaintată

-ai suferit anumite inflamaţii şi infecţii

-ai stat mult timp în poziţii incorecte, cum ar fi cea cu genunchii strânşi.

Tratamentul se adresează în primul rând cauzei. Dacă, de exemplu, suferi de obezitate, medicul îţi poate recomanda să urmezi o dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus. De asemenea, dacă suferi de artroză este important să urmezi un program de terapie fizică pentru a-ţi tonifia musculatura şi pentru a ameliora mobilitatea articulaţiilor. Ai grijă însă că exerciţiile fizice trebuie făcute doar la recomandarea specialistului, deoarece unele sporturi cum ar fi tenisul sau fotbalul pot agrava boala. În schimb, este indicat să faci înot şi să te plimbi cu bicicleta.

În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, medicul îţi poate recomanda, printre altele, şi antiinflamatoare.

Artroza face parte din procesul de îmbătrânire a organismului. Poţi însă întârzia şi chiar evita apariţia ei dacă urmezi un program regulat de exerciţii fizice şi dacă ai o alimentaţie echilibrată, care te ajută să previi obezitatea şi, implicit, excesul de greutate asupra articulaţiilor.