Medicamentele pe care le iei, stresul sau unele boli de care suferi şi pe care nu le tratezi pot să-ţi scadă apetitul sexual.

Dorinţa sexuală scăzută este o problemă care afectează în egală măsură bărbaţii şi femeile. La originea lipsei de libido se află atât cauze medicale, cât şi psihologice.

Medicamentele

Libidoul poate avea de suferit în cazul în care iei medicamente antidepresive, antihistaminice (pentru tratamentul alergiilor) sau antihipertensive. Acestea inhibă regiunile din creier care controlează apetitul sexual. Şi anticoncepţionalele au acest efect secundar la femei.

Ele dereglează secreţia hormonilor sexuali care influenţează libidoul. Acest efect poate persista şi în primele două-trei luni de la încetarea administrării anticoncepţionalelor, potrivit specialiştilor. Acelaşi efect îl au şi chimioterapia sau tratamentul antiviral pentru HIV.

Bolile ascunse

Apetitul sexual se poate diminua din cauza unor boli nedepistate şi/sau netratate corespunzător. Anemia, problemele endocrine (dezechilibrul hormonului testosteron în cazul bărbaţilor şi al hormonului estrogen în cazul femeilor), diabetul sau afecţiunile cardiace au deseori ca efect scăderea libidoului.

Bolile ginecologice care dau simptome neplăcute în timpul contactului sexual, precum durerea sau usturimea, au aceeaşi consecinţă asupra vieţii sexuale. Prin tratarea afecţiunii de care suferi vei putea regla şi apetitul sexual.


Te-ar mai putea interesa şi:

- Libidoului îi merge bine în vacanţă

- 5 ponturi pentru revitalizarea libidoului

- S-a descoperit pastila care creşte libidoul femeilor


Stresul

O cauză a inhibării libidoului mult mai frecventă decât problemele medicale este stresul. Când suntem supuşi unui stres intens sau de lungă durată, organismul nostru secretă o cantitate mare de cortizol, hormon care inhibă apariţia dorinţei sexuale.

Oboseala

Dorinţa sexuală este diminuată sau chiar inhibată în totalitate din cauza lipsei de somn. Oboseala duce la scăderea nivelului hormonilor care stârnesc apetitul sexual. Aşa se explică de ce punem în plan secundar activitatea sexuală atunci când ne simţim epuizaţi. Această problemă se rezolvă dacă dormi şapte-opt ore pe noapte.

Problemele în cuplu

Tensiunile din cuplu sunt printre cele mai frecvente cauze ale diminuării dorinţei sexuale. Pentru femeie, în mod deosebit, apropierea afectivă de partener este o condiţie de bază pentru stimularea apetitului. În cazul în care cei doi se ceartă des şi au probleme emoţionale, apropierea nu este posibilă. Comunicarea deficitară este o barieră majoră în acest sens.