Când ochii devin iritaţi şi mâncărimile în zona lor nu-ţi mai dau pace, este posibil ca aceste neplăceri să indice afecţiuni oculare grave pentru care este important să te prezinţi la medicul de familie, apoi la un medic alergolog sau oftalmolog.

Sindrom de ochi uscat

Numit şi sindromul sica, sindromul de ochi uscat este o afecţiune cronică apărută ca urmare a unei lubrifieri insuficiente a ochiului. Boala se manifestă prin senzaţie de arsură a ochiului, mâncărimi, înţepături, vedere înceţoşată. Lacrimile artificiale sau picăturile pentru ochi cu efect de reducere a roşeţii sunt utile, dar controlul medical de specialitate este necesar.

Conjunctivită papilară

Senzaţia de mâncărime şi uscarea ochilor sunt cauzate uneori şi de purtarea lentilelor de contact pe o perioadă lungă de timp. Unele persoane pot dezvolta conjunctivită alergică de la lentilele de contact, numită conjunctivită papilară.

Este anunţată de înroşirea ochilor, mâncărimile severe, sensiblitatea ochilor, ca urmare a formării unor papile pe interiorul pleoapelor. Igiena precară a lentilelor de contact, dar şi boli ca astmul sau eczema sunt factori de risc care pot duce la conjunctivită cauzată de lentilele de contact.

Alergie

Printre simptomele alergiilor, cum ar fi conjunctivita alergică, se numără şi mâncărimile ochilor. Conjunctivita alergică este o reacţie alergică minoră la un alergen.

Pot declanşa o alergie părul de animale, de pisică sau de câine, un anumit aliment sau o plantă. Dacă simţi mâncărimi în zona ochilor aproape în fiecare zi, sunt şanse mari să suferi de alergie sezonieră.

Pentru calmarea răspunsului alergic poţi folosi un antihistaminic sub formă de picături.

Blefarită

Inflamaţia pleoapelor, denumită blefarită este una dintre cauzele comune ale mâncărimilor ochilor. Pleoapele sunt iritate, se înroşesc, se umflă şi pielea devine uscată, uneori prezintă cruste.

În lipsa unui tratament, boala se poate agrava, ajungându-se la vedere înceţoşată, inflamaţie a ţesutului, în special a corneei, şi chiar la căderea genelor.

Suprasolicitare digitală a ochilor

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale celor care au muncă de birou este suprasolicitarea digitală a ochilor. Prea mult timp petrecut în faţa monitorului sau a telefonului reprezintă un stres pentru ochi.

Mâncărimile sunt printre primele semne ale suprasolicitării, urmate de oboseală, dureri de cap, dificultăţi de concentrare. Ideal ar fi ca, la fiecare 20 de minute, să priveşti în altă direcţie decât către ecran timp de 20 de secunde.