5 beneficii mai puţin cunoscute ale consumului de ciuperci

1 ciupercidiverse jpg jpeg

Ciupercile oferă numeroase beneficii corpului şi creierului. Unele sunt cunoscute la nivel larg, de exemplu, faptul că sunt benefice pentru sistemul nervos datorită conţinutului de vitamine B. Mai multe studii au arătat că un consum regulat de ciuperci, de aproximativ 300 de grame săptămânal, poate reduce riscul de afectare cognitivă uşoară la persoanele vârstnice. Acest beneficiu derivă din faptul că majoritatea ciupercilor conţin un antioxidant şi antiinflamator numit ergotioneina, o substanţă pe care organismul uman nu o poate sintetiza. Însă ciupercile sunt utile şi în prevenirea cancerului şi pentru stimularea memoriei şi a capacităţii de învăţare. Iată mai jos cinci beneficii mai puţin cunoscute ale consumului de ciuperci.

Cum se consumă ciupercile

Ciupercile sunt folosite din timpuri străvechi ca aliment şi medicament. În lume există aproximativ cinci mii de soiuri de ciuperci, iar cel mai cultivat este Agaricus bisporus, clasic, de culoare albă. Multe specii de ciuperci, precum cele albe, brune şi pleurotus, pot fi cultivate pe tot parcursul anului şi le vei găsi cu uşurinţă în stare proaspătă în magazinele alimentare. Pot fi consumate crude, în salate, tăiate fin, sau gătite, în mâncăruri diverse, de la supe la pateuri. Pe altele, care sunt sezoniere, le vei găsi în versiune uscată şi le poţi rehidrata cu apă caldă şi folosi apoi similar celor proaspete. De asemenea, poţi profita de produse care le conţin, precum uleiul de trufe, pentru a da un gust mai rafinat preparatelor tale de zi cu zi. 

Ciupercile au proprietăţi anticancerigene

Deşi dovezile sunt în prezent limitate la studii în laborator, unele cercetări sugerează că trufele pot avea proprietăţi anticancerigene puternice. Astfel, compuşi extraşi din diferite soiuri de trufe au ajutat la blocarea creşterii celulelor tumorale hepatice, pulmonare, de colon, de col uterin şi de sân. Efectele au fost remarcate atât pentru speciile de trufe negre, cât şi pentru cele albe. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua modul în care trufele pot influenţa dezvoltarea cancerului la oameni atunci când sunt consumate ca aliment, mai degrabă decât sub formă de extract concentrat.

Îmbunătăţesc flora intestinală

Ciupercile conţin mai mulţi compuşi benefici, printre care lignina, care susţine flora intestinală şi ajută la menţinerea greutăţii. Ele sunt formate din multă apă, motiv pentru care au un conţinut foarte scăzut de calorii (22 la 200 de grame). Pe de altă parte, sunt sărace în proteine, carbohidraţi şi lipide, dar bogate în fibre, fiind utile pentru asigurarea unui bun tranzit intestinal. Fibrele sale insolubile stimulează şi îmbunătăţesc funcţia intestinală, deci sunt un aliment util pentru persoanele care suferă de constipaţie. Deşi sunt hipocalorice, sunt foarte săţioase, fiind perfecte pentru persoanele care vor o dietă lejeră.

Ajută la scăderea glicemiei 

Ciupercile sunt utile persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul acestuia, I, II sau gestaţional. Ele ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge şi la creşterea rezistenţei la insulină. Ciupercile au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu vor cauza creşteri bruşte ale glicemiei. Datorită conţinutului ridicat de vitamina B, ciupercile pot încetini procesul de scădere a funcţiei mintale şi preveni instalarea demenţei, ce pot fi efecte adverse în cazul pacienţilor care iau anumite medicamente pentru a-şi controla glicemia. Pe lângă vitaminele B, ciupercile conţin polizaharide, ce pot scădea glicemia, îmbunătăţi rezistenţa la insulină şi reduce leziunile ţesutului pancreatic. 

Ciupercile pot reduce nivelul colesterolului

Aceleaşi polizaharide pot, de asemenea, să scadă nivelul colesterolului din sânge, fenomen care, la rândul său, poate reduce riscul de boli de inimă şi accident vascular cerebral asociat. Ciupercile sunt o sursă de betaglucan, o polizaharidă care ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” şi de trigliceride.

Stimulează memoria şi capacitatea de învăţare

Ciupercile sunt o sursă bună de antioxidanţi, substanţe ce ajută la protejarea sănătăţii creierului. Conţin un nivel mare de vitamina D, care protejează neuronii ce sintetizează dopamina şi serotonina, doi neurotransmiţători esenţiali pentru buna funcţionare a creierului. Vitamina D poate îmbunătăţi semnificativ abilităţile de învăţare şi memoria şi poate preveni afectarea acesteia din urmă, fenomen asociat cu demenţa. 

În concluzie, o cantitate relativ mică de ciuperci consumată săptămânal te poate ajuta să te bucuri de toate aceste beneficii. Consumul de ciuperci nu are contraindicaţii din punct de vedere medical, cu excepţia cazurilor de insuficienţă renală.

Sursa foto: Shutterstock