5 beneficii ale consumului de caise

1 2 jpg jpeg

Când mănânci caise, te bucuri de gustul şi aroma lor, dar e bine să ştii că aceste fructe ale verii sunt adevărate medicamente din natură. Iată 5 beneficii ale consumului de caise!

Îmbunătăţesc sănătatea inimii

Consumul de caise este o metodă foarte bună de a-ţi proteja inima de o varietate de boli, printre care infarctul, accidentul vascular cerebral şi ateroscleroza. Conţinutul de vitamina C, potasiu şi fibre contribuie la sănătatea cardiovasculară. Potrivit unor cercetări, vitamina C protejează inima de radicalii liberi, potasiul ajută la scăderea tensiunii prin relaxarea vaselor de sânge, în timp ce fibrele mătură excesul de colesterol de pe artere.

Adjuvant în tratarea anemiei

Datorită fierului şi cuprului conţinute de caise, consumul acestor fructe ajută la formarea hemoglobinei, care contribuie la tratarea anemiei. Deficienţa de fier poate duce la oboseală, slăbiciune, ameţeală şi pierderea echilibrului, probleme digestive şi disfuncţii metabolice. Fără globule roşii, corpul nu se poate oxigena corespunzător şi organele nu mai funcţionează adecvat.

Te scapă de constipaţie

Constipaţia este o problemă cu care se confruntă multe persoane care nu consumă suficiente fibre şi nu beau apă. Caisele sunt bogate în fibre, ceea ce le face utile pentru stimularea peristaltismului. Fibrele stimulează sucurile gastrice şi digestive care ajută la absorbţia nutrimentelor şi la procesarea eficientă a hranei. Prin urmare, consumul de caise este indicat şi pentru prevenirea constipaţiei, dar şi pentru tratarea ei, datorită proprietăţilor laxative.

Contribuie la întărirea oaselor

Păstrarea sănătăţii oaselor este esenţială pentru oricare dintre noi, iar persoanele care suferă de osteoporoză trebuie să se preocupe şi mai mult de această problemă, pentru a evita fracturile. Caisele conţin aproape toate mineralele necesare sănătăţii sistemului osos, precum calciu, fofsor, mangan, fier şi cupru. Consumul de caise asigură creşterea şi dezvoltarea oaselor la copii şi previne afecţiunile osoase la adulţi.

Tratează problemele pielii

Uleiul de caise este potrivit pentru tratarea pielii cu probleme, precum şi pentru îngrijire, absorbindu-se repede în piele şi oferindu-i un aspect mătăsos. Uleiul de caise ajută la atenuarea unor afecţiuni ale pielii precum eczemele, iritaţiile şi mâncărimile, datorită antioxidanţilor din compoziţie. Vitamina A din caise este asociată cu o piele mai sănătoasă şi cu lupta împotriva radicalilor liberi, care pot duce la deteriorarea pielii şi la apariţia semnelor de îmbătrânire prematură.

Atenţie! Deşi consumul de caise crude nu este periculos decât pentru persoanele care suferă de alergie la aceste fructe, cele uscate ar putea crea neplăceri suferinzilor de astm, deoarece ar putea induce o criză. De asemenea, atenţie la sâmburii de caisă: aceştia conţin o substanţă care, odată ajunsă în corp, se converteşte în cianură. Prin urmare, nu se recomandă consumul acestora sau, dacă totuşi sunt consumaţi, acest lucru să nu se facă în mod excesiv.