Folosite intern, remediile din mugurii de brad au acţiune antiseptică pulmonară, antitusivă, expectorantă şi tonică.

Boli pulmonare

Tratamentul naturist cu muguri de brad pentru bronhopneumopatiile cronice se prepară după cum urmează: 100 g de muguri de brad zdrobiţi, se macerează timp de 12 zile în 150 ml alcool de 70 de grade. Peste acest macerat se toarnă 750 ml de apă clocotită şi se lasă pentru extracţie într-un vas bine acoperit timp de 6 ore. Se prepară un sirop din 325 g de zahăr în 500 ml de apă. După răcire, se amestecă siropul cu extractul hidroalcoolic de muguri de brad. Se filtrează prin tifon şi se păstrează la rece în sticle bine închise. Adulţii vor lua zilnic 3-5 linguriţe, iar copii 3 linguriţe.

Anemie

Siropul de muguri de brad se foloseşte cu succes şi în tratamentul împotriva anemiei la copii, carenţe minerale şi decalcifieri la adulţi, de asemenea pentru dureri osoase la creştere pentru copii, consolidarea fracturilor, pentru rahitism, carii dentare, parodontoză şi osteoporoză. Extractul din muguri de brad, sirop sau ulei, se foloseşte în cure îndelungate pentru rezultate eficiente.

Scorbut

Pentru efecte aperitive şi diuretice se prepară berea antiscorbutică din 30 de grame de muguri de brad, 60 g de rădăcină de hrean şi 30 g de frunze de hrean în 2 litri de bere proaspătă. Se beau zilnic 50-70 ml.

Extrapont

Pentru gastroenterită se înmoaie o bucăţică de pâine într-o linguriţă de tinctură de muguri de brad pe stomacul gol.

Răceli şi gripe

Siropul din muguri de brad, recoltaţi primăvara numai după exploatări forestiere, se face din 200 g de muguri, 650 g de zahăr şi 350 de ml de apă prin fierbere. Se iau între 5 şi 8 linguriţe de sirop zilnic pentru afecţiunile respiratorii.
O altă metodă mai economică şi mai sănătoasă a siropului de muguri de brad se face cu 100 g de muguri pisaţi într-un mojar de porţelan sau piuă de lemn, care se pun într-un borcan peste care se toarnă 200 g de miere şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Se iau 2-3 linguriţe pe zi, astfel se valorifică şi cantitatea apreciabilă de vitamina C şi clorofilă şi se elimină şi zahărul rafinat, considerat nociv pentru organism.

Revitalizează tenul obosit

Extern, se recomandă în inhalaţii cu ulei esenţial de muguri de brad sub formă de aerosoli, au proprietăţi revulsive (pun în mişcare sângele stagnat), iar uleiul poate intra în compoziţia unor fricţiuni. În combinaţie cu alte plante aromatice, mugurii de brad pot fi folosiţi pentru băi aromatice. Se pun 300 g de plante la 5 litri de apă fierbinte.
Pentru tenul palid, obosit se fac inhalaţii cu decoct de muguri de brad. Se face infuzie de muguri de brad de 5-10 minute şi se ţine capul acoperit şi după infuzie, evitându-se frigul. Infuzia se obţine din două linguri de muguri de brad şi 250 ml de apă clocotită.