Stresul, lipsa de mişcare şi excesul de ţigări ”ruinează” organismul. Toate acestea au un cuvânt greu de spus şi în durerile de spate, în special în cele provocate de sciatică. Iată ce ne ajută.

Cura cu suc de orz verde. Se face un decoct din scoarţă de salcie. La 250 ml apă în care se adaugă 1 linguriţă scoarţă de salcie. Se fierbe 15 minute. Se consumă 2 căni pe zi dimineaţa şi seara, după mese (obligatoriu).

Cura cu boabe de ienupăr. Durează 23 zile. Pentru a avea efectul scontat se procedează astfel : în prima zi se iau 4 boabe, în a doua zi 5 boabe şi ulterior, tot aşa, până în ziua a 12-a, când va trebui să luăm 15 boabe.

Începând cu ziua a 13-a se va lua o boabă în minus, scăzând până vom ajunge din nou la numai 4 boabe. Atenţie: înainte de a fi înghiţite, boabele de ienupăr se vor mesteca foarte bine, mărunţindu-le, răbdători, foarte bine cu dinţii.

Masaje. Sunt foarte indicate cele cu tinctură de coada şoricelului, cu tinctură de piciorul cocoşului sau cu ulei de sunătoare.

Cataplasmă cu seminţe de in pe zona dureroasă. Se pune 1 lingură de seminţe de in la înmuiat 12 ore (dimineaţa) ; apoi se pune într-o pânză subţire curată (tifon) şi se aplică pe zona dureroasă ; se lasă o oră ; se pot aplica zilnic 10 zile şi apoi pauză 30 de zile.