Fie din lipsă de timp sau de atenţie, problemele dentare sunt deseori ignorate, însă, odată ce ele apar, nu ar trebui deloc neglijate. Lăsate netratate,acestea pot duce la complicaţii sau la pierderea danturii, aşadar alege să investeşti în sănătatea ta.

Inflamaţie care nu dispare

Dacă ai observat că ţi-a apărut o leziune la nivelul gurii pe care nu o mai aveai până acum, fie că este sub forma unei gâlme sau a unor pete pe limbă, deschise la culoare, monitorizează-i evoluţia câteva zile. În cazul în care aceasta nu dispare, mergi la dentist cât mai rapid. Anumite afecţiuni, precum cancerul oral, pot fi tratate doar dacă sunt descoperite la timp. Este indicat să faci o examinare periodică pentru a vedea dacă au apărut modificări, pe care o poţi face chiar şi acasă, după ce ai fost la consult, analizând cavitatea bucală cu ajutorul unei oglinzi şi a unei lumini bune.

Umflătură dureroasă

O durere neexplicabilă sau o umflătură în interiorul gurii care persistă mai bine de câteva zile, pot reprezenta indicii clare că există o problemă. Cauzele pot fi multiple, precum o infecţie sau o afecţiune gingivală, ori o carie adâncă, ajunsă până la nerv. Lăsate netratate, aceste probleme se vor înrăutăţi, consecinţele ducând de cele mai multe ori la pierderea totală a dintelui. Aşadar, nu amâna vizita la medicul stomatolog, mai ales dacă aceaste simptome sunt deranjante şi îţi perturbă somnul.

Respiraţie urât mirositoare

Te trezeşti dimineaţa cu o respiraţie urât mirositoare? Acest lucru poate fi justificat dacă ai mâncat un aliment cu un miros puternic cu o seară înainte, indicând, în rest, o problemă de sănătate. Cauza ar putea fi igiena precară, lipsa obiceiului de a-ţi spăla dinţii seara, înainte de culcare sau o afecţiune a gingiei, un abces dentar sau o infecţie în gât.

Pierderea unui dinte

Desigur, dacă un dinte se clătina şi a căzut, era un lucru perfect firesc să se întâmple dacă era un dinte de lapte, care se regenera. Însă, odată depăşită perioada copilăriei, situaţia se schimbă radical. Principalele cauze ale pierderii unui dinte pot fi gingivita sau parodontoza sau, în cazurile grave, poate fi un semn al cancerului oral.