4 piedici împotriva mâncatului sănătos şi tot atâtea soluţii simple

1 mancat sanatos jpg jpeg

La fiecare început de an, de lună, de săptămână, uneori chiar de zi, îţi propui să îţi schimbi stilul de viaţă, să trăieşti mai sănătos, să slăbeşti şi să îţi îmbunătăţeşti condiţia fizică, şi totuşi nu îţi reuşeşte niciodată? Iată care sunt principalele motive pentru care acest tip de decizie eşuează şi ce poţi face ca să reuşeşti.

Mâncarea sănătoasă mă balonează

Este firesc ca orice schimbare de regim alimentar să determine un oarecare disconfort legat de digestie. În primul rând, consumul unei cantităţi mari de fibre - cum e cea din fructe, legume şi cereale integrale - întreţine procesul de fermentaţie din intestin. În al doilea rând, flora noastră intestinală se adaptează la tipul de alimentaţie al fiecăruia dintre noi, dar asta durează câteva zile, până la câteva săptămâni.

Soluţie: Fii foarte atent, încă din primele zile, la combinaţiile de alimente greu digerabile, cum sunt, de exemplu, carnea şi carbohidraţii. Încearcă să mănânci fructe ca o masă separată, preferabil dimineaţa. Ai mereu la îndemână câteva comprimate de carbune medicinal atunci când disconfortul se agravează: absoarbe excelent gazele şi te ajută să te simţi mai bine, fără a avea contraindicaţii sau efecte adverse.

Mâncarea sănătoasă este scumpă

Cumva, ai dreptate: cea mai mare parte a bugetului familiei se duce pe mâncare, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânci tot felul de lucruri pentru că preţul de la raft pare scăzut. Este o capcană!

Limitează consumul de carne roşie şi înlocuieşte-o cu peşte autohton sau cu carne de pasăre, orientează-te către surse vegetale de proteine: mazăre, fasole, ciuperci, înlocuieşte dulciurile cu fructe (merele sunt excelente) şi pâinea albă şi pastele cu pâine integrală şi paste integrale sau din grâu dur şi, mai ales, evită tot ceea ce înseamnă semipreparate şi fast-food. Gătind în casă vei face, indiscutabil, o economie semnificativă la buget.

Nu am timp

Da, stilul de viaţă din prezent înseamnă că petrecem foarte mult timp la serviciu şi pe drumuri. Dacă mai ai şi copii care trebuie duşi şi luaţi de la şcoală sau grădiniţă, dacă îţi doreşti şi o viaţă socială, deja ziua de 24 de ore este prea scurtă pentru tot ce e de făcut. În acest context, sa dedici timp gătitului poate părea inutil şi exagerat.

Copiii mei nu mănâncă aşa ceva

Drept e că unui copil obişnuit cu un anumit stil alimentar îi va veni greu să accepte, deodată, dispariţia îngheţatei, a ciocolatei, a KFC-ului şi a altor o mie de prostioare pe care ne-am obişnuit să le ronţăim toată ziua, dar cea mai bună lecţie este exemplul personal, iar cel mai bun bucătar este foamea.

Sursa foto: Shutterstock