4 paşi pentru a-ţi controla furia

1 2 jpg jpeg

Se zice că furia este o adaptare la mediu. Istoria omenirii a demonstrat că acest sentiment putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în situaţiile când trebuiau înfruntate anumite primejdii. Pentru a lupta, agresivitatea venea din instinct.

Psihologii spun că oamenii au tendinţa de a deveni furioşi şi agresivi atunci când sunt nesiguri, când le este frică ori când se simt frustraţi, iar răbdarea le este pusă la încercare.

1. Ai nevoie de „antrenament”

Dacă îţi „sare ţandăra“ repede, s-ar putea să simţi că nu poţi îmblânzi „bestia” din tine. Dar ai putere de control asupra furiei tale, mai mult decât ai crede.

Învaţă să să-ţi exprimi emoţiile fără a-i răni pe ceilalţi. Este nevoie de „antrenament“, dar cu cât o vei face mai des, cu atât îţi va fi mai uşor mai târziu. Cel mai bine ar fi să-ţi exprimi supărarea atunci când eşti calm.

Când ai început să gândeşti limpede, arată-ţi frustrarea, dar fără a isca o ceartă. Spune ce te nemulţumeşte şi de ce ai nevoie, în mod clar şi direct, fără a-i jigni pe ceilalţi sau a încerca să-i controlezi.

2. Numără până la 10!

Psihologii spun că reacţia de furie este una normală. Dar ea trebuie ţinută sub control, să nu devină un obicei. Când eşti furios, inima îţi bate mai tare şi respiri sacadat. Pot fi şi alte semne, cum ar fi tensiune în umeri sau încleştarea pumnilor.

Deşi s-ar putea să ţi se pară hilar, număratul până la 10 e valabil nu numai pentru copii. Înainte să reacţionezi, trage aer în piept şi numără până la 10. Furia s-ar putea domoli. Dacă e necesar, pleacă, pentru câteva momente, departe de situaţia şi persoana care te-au înfuriat.

3. Fă sport!

Dacă ai reuşit să identifici semnele unei stări de nervi pe cale de a erupe şi ce să faci ca să te calmezi, poţi trece la pasul următor. Adică, starea de relaxare care te va ajuta să treci mai des peste astfel de episoade.

Activitatea fizică poate produce o eliberare a emoţiilor, mai ales dacă eşti pe cale să te înfurii. Dacă simţi că furia creşte, du-te şi aleargă sau plimbă-te pur şi simplu. Activitatea fizică stimulează creierul, ceea ce înseamnă că vei fi mult mai relaxat decât înainte.

Apelează la simţul umorului!

Umorul este o soluţie potrivită, dacă situaţia devine din ce în ce mai încordată. Atmosfera poate fi detensionată cu o glumă bună, spusă la momentul potrivit.

De asemenea, umorul ajută în dinamica relaţiilor, cât şi în acceptarea unei situaţii mai puţin plăcute. Gluma este un remediu excelent, atât timp cât nu reprezintă un atac la adresa cuiva. Anda Păcurar, psihoterapeut, www.psihocenter.ro

În stare de furie, există soluţii de moment aplicabile în câteva secunde. Alergarea pe unii îi relaxează, pe alţii îi încarcă de şi mai multă energie pe care o vor folosi în accese de furie. Unii bărbaţi lovesc un sac de box pentru a se relaxa, alţii pentru a se încărca.

Înotul şi echitaţia pot fi mult mai eficiente în dezvoltarea autocontrolului şi în relaxare. Oamenii nu ar trebui să aştepte prea mult până să apeleze la un psiholog, adesea perioadele de stres prelungit sau menţinerea unei stări negative pot modifica personalitatea.

INFO: Un om furios riscă de 3 ori mai mult să facă atac de cord decât o persoană calmă.

Atenţie! Concentrarea se diminuează în timpul acceselor de furie.