4 paşi ca să nu te roadă gelozia

1 2 jpg jpeg

Vă propun să vedem cum putem aborda gelozia simplă şi gelozia complexă înainte ca aceasta să vă distrugă relaţia şi uneori chiar viaţa. Înainte de toate este bine să fiţi conştienţi că gelozia simplă poate deveni complicată, mai ales în situaţia în care partenerii din cuplu sunt insensibili la trăsăturile de personalitate şi de temperament ale celuilalt.

De exemplu, o persoană introvertă cel mai probabil nu va fi de acord cu ceea ce partenerul său extrovert va considera ca fiind interacţiuni potrivite cu sexul opus. Ceea ce este prietenie sinceră pentru unul poate părea flirt pentru celălalt. Ceea ce îi pare consideraţie şi respect unuia, îi poate părea opresiune şi control celuilalt.

Aceste exemple sunt din categoria geloziei simple, pentru că în „categoria grea” a geloziei complexe, apar distorsiunile în gândire şi comportament, cu nuanţe paranoice şi obsesionale.

Spre exemplu partenerul introvert îl acuză pe cel extrovert de infidelitate ori gânduri obsesive legate de o terţă persoană şi mai mult îşi va judeca partenerul după propriul său stil de gândire deşi este vorba de o persoană diferită cu o istorie relaţională, emoţională şi de dezvoltare diferită.

Dacă v-aţi regăsit în situaţiile exemplificate vă propun câteva sugestii spre a depăşi „punctul culminant” din relaţia voastră. În primul rând: nu da ascultare gândurilor obsesive (repetitive). Acestea distorsionează realitatea extrem de mult. Cu cât ele durează mai mult cu atât ar trebui să-ţi dai seama că nu ai dreptate.

Apoi: rezolvă-ţi rănile de bază! Principalul „ingredient” al geloziei complexe este stima de sine scăzută, simţi că eşti un partener intim nepotrivit şi de neiubit, iar aceste răni dau naştere obsesiilor.

În al treilea rând: concentrează-te pe compasiune şi nu pe încredere! Compasiunea înseamnă înţelegere pentru rănile pe care le avem cu toţii. Şi nu în ultimul rând: fiţi cooperanţi, constructivi şi concentraţi-vă pe ceea ce puteţi face voi pentru ca relaţia să devină mai puternică.