4 moduri în care coriandrul te ajută să îţi menţii sănătatea

1 coriandru jpg jpeg

Este cunoscut pentru savoarea pe care o dă preparatelor, însă coriandrul poate fi consumat şi în scop terapeutic. Studiile au arătat că această plantă conţine substanţe care previn şi combat diferite probleme de sănătate, precum cele digestive.

Coriandul (Coriandrum Sativum) face parte din familia plantelor Apiaceae şi este folosit, la scară largă, în multe bucătării din întreaga lume, în special în mâncărurile indiene şi africane. Pe lângă această utilitate, coriandrul este utilizat, de secole, şi în scop terapeutic. Atât frunzele, cât şi seminţele de coriandru au multiple beneficii pentru sănătate - frunzele conţin fibre, calciu, mangan, magneziu, fier şi vitamina C, iar seminţele sunt bogate în fitonutrienţi, acizi benefici pentru corp şi antioxidanţi, care luptă împotriva inflamaţiilor din corp. Iată care sunt beneficiile acestei plante cu aromă înţepătoare, de care ar trebui să profiţi!

Pentru o digestie mai bună

Fibrele şi proprietăţile antioxidante ale plantei fac din coriandru un remediu excelent pentru problemele digestive, în special în indigestie sau în tranzit intestinal lent. Un studiu efectuat timp de 8 săptămâni, pe 32 de persoane cu sindrom de colon iritabil, a arătat că 3 picături de medicamente care conţin coriandru, administrate de 3 ori pe zi, au scăzut durerea abdominală, balonarea, greaţa şi senzaţia de vărsături, în comparaţie cu grupul căruia i s-a administrat apă sau alte substanţe. Pentru un efect garantat, bea ceai de coriandru preparat din 8-10 frunze uscate, presărate într-o cană de apă clocotită. Poţi consuma 1/2 căni de ceai pe zi sau în funcţie de recomandările medicului.

Protejează pielea

Frunzele de coriandru au proprietăţi antifungice, antiseptice şi antioxidante, împiedicând apariţia infecţiilor la nivelul pielii, cum ar fi erupţiile uşoare sau dermatita. Totodată, un studiu a demonstrat că antioxidanţii din extractul de coriandru pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare, care poate duce la îmbătrânirea accelerată a pielii, inclusiv cea cauzată de radiaţiile ultraviolete (UV). Sucul din frunze de coriandru este util şi pentru îndepărtarea excesului de sebum sau pentru pielea uscată. Pentru a beneficia de aceste efecte, ai nevoie de 8-10 frunze de coriandru, de 3-4 linguri de lapte sau de apă. Pune în blender frunzele împreună cu apa sau cu laptele, lasă amestecul pe faţă să acţioneze 15 minute, apoi îndepărtează cu apă călduţă.

Reglează nivelul de colesterol

Seminţele de coriandru conţin acizi benefici organismului, precum acidul linoleic, acidul oleic, acidul palmitic şi acidul stearic. Aceşti compuşi reduc colesterolul rău (LDL) din sânge, care este responsabil de apariţia bolilor cardiovasculare, şi cresc colesterolul bun (HDL), care are efecte protectoare.

Ţine sub control tensiunea arterială

Coriandrul previne puseurile de tensiune arterială şi poate ajuta la reducerea valorilor înregistrate. Intern, acţionează ca un diuretic, eliminând excesul de sodiu şi de apă din organism, lucru care poate reduce totodată tensiunea. Unele cercetări au arătat că această plantă diminuează riscul de formare a cheagurilor de sânge şi previne accidentele vasculare cerebrale. Include în alimentaţia ta acest condiment cât mai des!

Contraindicaţii

Unele persoane pot prezenta alergii şi iritaţii ale pielii, de aceea este important să discuţi cu medicul specialist, înainte de a folosi această plantă. Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

Citeste si: Plante recomandate pentru a scăpa de indigestie