4 minerale esenţiale pentru sistemul imunitar

2 jpg jpeg

SILICIUL, necesar pentru oase şi păr

Un mineral mai puţin studiat este siliciul, cercetări despre importanţa lui pentru sănătate apărând abia după anii 1970. Acest mineral este necesar pentru absorbţia calciului şi a fosforului şi pentru menţinerea structurii scheletului. De asemenea, este important pentru unghii, păr şi piele, fiind implicat în formarea colagenului.

Susţine sistemul imunitar şi previne îmbătrânirea ţesuturilor. Un aport de 20-30 mg de siliciu pe zi este suficient pentru adulţi. Siliciul este prezent în mere, alune, nuci, varză, morcovi, ceapă, castraveţi, fasole.

CUPRUL stimulează imunitatea

Un alt oligoelement important pentru menţinerea sănătăţii este cuprul, de care avem nevoie în cantitate mică (2-4 mg) zilnic. Acest mineral are acţiune antiinfecţioasă (favorizează producţia de anticorpi) şi antiinflamatoare, ajutând organismul să combată stările infecţioase sau virale, precum şi oboseala.

CIFRĂ

6 g este cantitatea aproximativă de cupru pe care o conţine corpul unui adult.

Este necesar şi pentru fabricarea globulelor roşii, pentru absorbţia fierului, pentru producţia enzimelor antioxidante, pentru dezvoltarea ţesutului conjunctiv. Îţi poţi lua doza zilnică de cupru din struguri, carne, nuci şi cereale.

Deficitul de MANGAN poate duce la infertilitate

Un alt mineral de care avem nevoie este manganul, prezent în mere, pere, nuci, vinete, ţelină şi praz. Necesar pentru funcţiile importante ale organismului, manganul participă la formarea globulelor roşii, ajută la fixarea calciului şi combate acţiunea radicalilor liberi. De asemenea, este implicat în activitatea glandelor endocrine, favorizând sinteza hormonilor sexuali. O carenţă de mangan se manifestă, printre altele, prin sterilitate, anemie, malformaţii scheletice şi surditate. Necesarul zilnic de mangan este de 5 mg.

Info

Clorul şi sodiul participă la procesul chimic de digestie.

CROMUL ţine glicemia sub control

Mineral implicat în reglarea metabolismului glucidic şi lipidic, cromul previne instalarea rezistenţei la insulină.

Cromul este un mineral valoros, cu roluri multiple în organism. Alături de alte substanţe, acest oligoelement formează un compus numit factorul de toleranţă la glucoză. Acesta este implicat în acţiunea insulinei, hormon care joacă un rol fundamental în reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Cromul menţine stabil nivelul glicemiei printr-o utilizare corectă a insulinei, prevenind astfel rezistenţa la insulină, factor important de risc în apariţia diabetului zaharat. Cromul este, de asemenea, necesar pentru arderea grăsimilor şi pentru susţinerea ţesutului muscular.

Ştiai că...

...pofta de dulce poate avea legătură cu lipsa de crom?

Necesarul zilnic de crom la adulţi este de aproape 40 de micrograme. Printre sursele de crom, se numără; gălbenuşul, carnea, peştele, brânza, broccoli, drojdia de bere, ciupercile şi cartofii. Carenţa cromului se manifestă prin intoleranţă la glucoză şi printr-un nivel crescut al grăsimilor în sânge.

De reţinut!

„Cromul este foarte important pentru buna procesare a zahărului din sânge, pentru sinteza colesterolului, fiind de mare ajutor persoanelor care suferă de diabet”, dr.Rareş Simu.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr.Rareş Simu, medicspecialist imunologie clinică şi alergologie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Soia este un superaliment din punctul de vedere al mineralelor. Boabele de soia conţin fier, cupru, zinc, mangan, potasiu. Se prepară sub diferite forme, înlocuind cu succes carnea. Laptele de soia este recomandat pentru micul dejun, înlocuind laptele de origine animală.

La rândul ei, lintea este binecunoscută pentru conţinutul bogat de fier, cupru, magneziu, zinc, potasiu. Pudra de cacao este o sursă de minerale (potasiu, cupru, fier, crom, zinc, mangan), iar sarea alimentară conţine sodiu, cu beneficii în funcţionarea celulei nervoase.

Sodiul sau clorura de sodiu se regăseşte şi în diverse legume şi fructe, cereale şi condimente. Coacăzele, salata verde, morcovii şi căpşunile sunt surse vegetale de clor. Clorul asigura formarea acidului clorhidric de la nivelul stomacului.