4 lucruri pe care nu le ştiai despre pielea ta

1 2 jpg jpeg

1. Aspectul şi textura pielii reprezintă indicii despre starea de sănătate

Uneori, chiar şi cele mai mici schimbări ale aspectului pielii pot anunţa că persoana respectivă suferă de o anumită afecţiune. Spre exemplu, hormonii care sunt produşi de glanda tiroidă sunt direct responsabili de grăsimile naturale care protejează pielea, părul sau pigmentul părului, potrivit medicului Brooke Jackson, director la un centru de wellness din Chicago.

“O persoană ce suferă de hipertiroidism (boală endocrină cauzată de secreţia excesivă a hormonilor tiroidieni şi care se manifestă prin creşterea glandei tiroide), stratul de epidermă se poate îngroşa şi pielea poate deveni prea moale. Pe de altă parte, o persoană cu hipotiroidism (afecţiune caracterizată prin reducerea secreţiei hormonilor tiroidieni) poate prezenta o piele foarte uscată şi îngroşată în zona palmelor şi tălpilor”, adaugă medicul.

2. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea elimină celulele moarte mai lent

Pielea, la orice vârstă, produce celule noi care ajung în final la suprafaţă şi mor, fiind eliminate, însă pielea celor tineri face acest lucru mai des, potrivit medicului Josie Tenore. “La copii, acest lucru se întâmplă la un interval de două sau trei săptămâni, ceea ce le conferă acea piele strălucitoare. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, procesul de descuamare devine mai lent. Mai multe celule moarte rămân la suprafaţă, rezultând o piele mai ternă, mai deshidratată", adaugă medicul.

3. Cantitatea de grăsime din piele dictează tipul de păr ce creşte în zona respectivă

Într-adevăr, relaţia dintre păr şi piele este una strânsă. În zonele în care glandele seboreice sunt mari avem păr subţire, iar acolo unde glandele sunt mici, avem păr mai gros. Oamenii au pielea groasă în zona nasului, deoarece acolo glande seboreice sunt mai mari.

4. Melanoamele nu sunt întotdeauna colorate

Petele maligne nu sunt întotdeauna uşor de descoperit. Deşi aluniţele închise la culoare predispun la cancer, petele maligne pot avea şi altă culoare. Melanoamele pot fi roşii, violete, pot să aibă culoarea pielii sau pot fi chiar albe. În cazul în care “o aluniţă arată ciudat, creşte sau provoacă mâncărimi, trebuie să mergem la dermatolog", susţine Barbara Reed, dermatolog din Denver.