4 din 10 locuitori ai oraşelor din România au minimum un dinte lipsă

1 shutterstock 1240694257 jpg jpeg

1 din 10 români a ales soluţia implantului dentar, iar gradul de satisfacţie după realizarea procedurii este de 93%. 38% dintre români merg la medicul stomatolog mai rar de o dată pe an sau doar la nevoie, principalele motive pentru care ajung în cabinet fiind urgenţele dentare. 39% dintre românii care au pierdut unul sau mai mulţi dinţi renunţă la posibilitatea de a-şi redobândi estetica şi funcţionalitatea zâmbetului printr-un tratament dentar.

39% dintre românii care au pierdut unul sau mai mulţi dinţi renunţă la posibilitatea de a avea un zâmbet estetic şi funcţional şi, implicit, renunţă, pentru moment, la a mai merge la control de specialitate la medicul stomatolog.

Principalele barierele care fac pacienţii să amâne începerea unui tratament dentar sau să renunţe la acesta sunt preconcepţia că un tratament cu implant dentar presupune durere şi multe vizite la cabinetul medicului dentist, costurile pe care le asociază cu procedura sau indiferenţa faţă de spaţiul liber lăsat de dintele pierdut (nu se vede, nu prezintă disconfort).

Rezultatele aparţin unui studiu derulat de DENT ESTET, liderul pieţei de medicină dentară privată din România, cu sprijinul agenţiei de research 360insights, cu scopul de a fundamenta un program de educaţie dentară a populaţiei şi de a creşte gradul de conştientizare privind importanţa prevenţiei pentru minimizarea nevoii de tratamente stomatologice complexe. Studiul, realizat pe un eşantion reprezentativ statistic de 1.000 de persoane, la nivel urban mediu şi mare din România, analizează atitudinile şi comportamentul românilor din mediul urban cu privire la sănătatea dentară.

Conform aceluiaşi studiu, 1 din 10 români a ales soluţia implantului dentar, iar satisfacţia acestora este aproape deplină: 93% sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de tratamentul realizat.

Potrivit rezultatelor obţinute, pacienţii merg la medicul stomatolog mai rar decât este recomandat, iar factorii reactivi îi reprezintă urgenţele dentare, costurile mai mici şi posibilitatea realizării tratamentelor într-un timp scurt.

Acelaşi studiu relevă faptul că atunci când aleg să se prezinte la medicul stomatolog, românii apreciază calitatea actului medical pe care o corelează cu eficientizarea timpului de realizare a unui tratament şi tehnologiile disponibile.