35, vârsta maximă să ai copii?

1 2 jpg jpeg

Pe vremea mamelor şi bunicilor, femeile aveau câţiva copii până la vârsta de 30 de ani. Excepţie făceau doar femeile care nu dădeau rod, vorba bunicilor.

Lumea respecta astfel o lege a naturii menită să asigure perpetuarea speciei. Asta pentru că o femeie se naşte cu un stoc limitat de ovule, pe care începe să le elibereze regulat la vârsta pubertăţii.

Astfel, cu trecerea timpului, stocul devine din ce în ce mai sărăcăcios, iar şansele să ai un copil scad. Ca şi acelea de a avea un copil sănătos. De aceea este bine să ai o sarcină în prima parte a vieţii reproducătoare.

Statisticile nu sunt blânde cu femeile care amână sarcina: în jurul vârstei de 40 de ani, au o şansă de două ori mai mică de a concepe.

După 45 de ani, aceasta scade până la 10%. Mai e un aspect: după 35 de ani, scade abilitatea corpului de a produce hormonii responsabili cu reglarea ciclului menstrual.

Mai exact, mecanismul nostru de ovulaţie este dat peste cap, iar procrearea, îngreunată.

Care este vârsta ideală?

Biologic vorbind, corpul femeii este pregătit să aibă şi să ducă o sarcină cu bine la capăt între 20 şi 30 de ani.

În schimb, între 30 şi 35 de ani este mai responsabilă şi mai aptă psihic de a avea grijă de copil, deşi toleranţa la durere şi capacitatea de recuperare scad.

Ca o medie, se consideră că 25-35 de ani este perioada de vârstă potrivită pentru o sarcină.

Mai poţi citi:

- Aşa te pregăteşti de sarcină!

- Cât de gravă e sarcina extrauterină

- 5 lucruri de evitat în sarcină

Naştere naturală sau cezariană?

Practica medicală arată că femeile care nasc în primii 20 de ani de viaţă au un risc de 20% de a naşte prin cezariană.

În comparaţie, acest risc este de 40-50% când mămicile au trecut de 40 de ani.

Cu trecerea timpului, ţesuturile se rigidizează: ligamentele, muşchii pelvieni nu mai sunt aşa de „maleabili“, ceea ce îngreunează naşterea pe cale naturală.

Cu cât o femeie este mai în vârstă, cu atât există posibilitatea de a avea afecţiuni cum este diabetul, care predispun fătul la o greutate mult peste medie. Şi în acest caz se recomandă cezariana.

Sindromul Down ori spina bifida (o malformaţie a coloanei) apar des la copiii cu mame de peste 35 de ani.

În mod normal, riscul ca un copil să aibă sindrom Down este de 1 la 700.

La femeile de peste 35 de an, riscul este dublu, de 1 la 350, la 40 de ani - de 1 la 100, iar după 45 de ani există un risc de 1 din 10 de a avea un copil cu sindrom Down.

Toate aceste predispoziţii de malformaţii genetice pot fi depistate din timp cu ajutorul testelor: dublul test, triplul test.

Însă trebuie luat în considerare că aceste teste sunt doar estimări (doar amniocenteza pune diagnosticul).

„Doctorul mi‑a zis că triplul test poate da răspunsuri fals negative. Eu am făcu dublul test. N-am avut probleme în timpul sarcinii, doar o senzaţie de greaţă la început”, ne-a spus Angela Negrea (foto), de 33 de ani.

În urmă cu 1 an şi două luni, l-a născut pe Lucian-Andrei. Pe cale naturală.

„Mi-aş fi dorit să am copil mai devreme, dar nu s-a putut. Ar fi fost mai bine. În primul rând, oboseala ar fi fost alta”, a mai spus Angela.

INFO: Ştiai că mamele în vârstă au şanse mai mari de a avea gemeni decât cele tinere?