3 probleme, 3 soluţii: leşin, şoc anafilatic, iritaţii

1 2 jpg jpeg

Leşin

De ce apar

Leşinul, cunoscut şi sub numele de lipotimie, este pierderea bruscă, de câteva secunde, a cunoştinţei. Poate apărea din cauza stresului, a unor emoţii foarte puternice, a oboselii sau a înfometării. Lipotimiile sunt mai frecvente vara, din cauza deshidratării provocate de caniculă. Înainte de leşin, pot apărea ameţelile, greaţa, vederea înceţoşată sau ţiuitul în urechi.

Primele măsuri

Persoana trebuie întinsă pe spate, cu picioarele ridicate la nivelul pieptului, astfel încât sângele să circule mai bine spre creier şi să-l oxigeneze. Dacă persoana în cauză poartă haine strâmte, trebuie să le îndepărtăm (deschidem nasturii de la bluză, cureaua şi cravata).

Ce faci dacă persistă

Dacă victima nu-şi revine în primele minute după ce i-ai acordat primul ajutor, trebuie să chemăm salvarea. Totodată, este bine ca o victima să meargă la medic, pentru un set de analize, căci leşinul poate ascunde şi afecţiuni grave.

Şoc anafilactic

De ce apare

O înţepătură de insectă, unele alimente (în special peştele, ouăle, fructele de mare, lactatele), dar şi unele medicamente, precum antibioticele şi aspirina pot provoca un şoc anafilactic. Această reacţie alergică severă se manifestă prin vărsături, greaţă, crampe, dificultăţi de respiraţie, mâncărimi şi umflarea feţei.

Este vital să suni imediat la ambulanţă. Până la sosirea medicilor, vorbeşte cu victima pe un ton liniştit, ca să o calmezi. Dacă şocul anafilactic a fost declanşat de înţepături de insecte, încearcă să îndepărtezi acul, cu ajutorul unei lame de cuţit sau chiar cu unghia, apoi cureţi zona cu apă şi săpun.

Sfatul Click!Sănătate: Nu folosi penseta ca să scoţi acul insectei, căci se poate elibera o cantitate mai mare de venin şi rişti să înrăutăţeşti situaţia.

Cei care ştiu că suferă de alergii trebuie să evite alimetele care le fac rău, cât şi tratamentul cu medicamente care le pot da astfel de reacţii adverse. Totodată, persoanele alergice trebuie să poarte întotdeauna la ele medicamente antihistaminice şi epinefrină (adrenalină), care pot fi administrate rapid, până la sosirea medicilor.

Iritaţii

Pe perioada verii, din cauza caniculei, pot apărea pe piele mici puncte roşiatice, care dau mâncărimi. Pielea se irită din cauza transpiraţiei în exces, mai ales dacă porţi îmbrăcăminte confecţionată din material sintetic.

Cuburile cu gheaţă sunt soluţia de moment. Le înfăşori într-un prosop şi le aplici pe zona iritată, timp de 10-15 minute, pentru a calma mâncărimile. Următorul pas este să aplici o loţiune pe bază de aloe vera sau de muşeţel. Acestea grăbesc vindecarea locului afectat de iritaţie.

Ca să previi astfel de erupţii, poartă haine din bumbac, largi, vaporoase, care permit pielii să „respire“. Totodată, încearcă să renunţi la tricori şi la bluze mulate, dar şi la pantaloni. Dacă iritaţia persistă mai mult de o săptămână, este bine să mergi la un consult medical. Problema este des întâlnită şi la copii, de aceea trebuie îmbrăcaţi adecvat.