3 curiozităţi despre gingiile tale

1 thumbnail control stomatologic jpg jpeg

Când vine vorba despre sănătatea orală, nu totul se rezumă la cât de drepţi suntdinţii noştri sau la cât de strălucitor ne este zâmbetul. Gingiile sunt la fel de importante pentru sănătatea noastră! Chiar dacă ai dinţii sănătoşi, lipsiţi de carii dentare ori de alte afecţiuni, acest lucru nu înseamnă că nu te poţi confrunta cu afecţiuni gingivale. Acestea nu provoacă disconfort, de aceea uneori poţi chiar să nu îţi dai seama când apar. Iată care sunt cele 3 curiozităţi despre gingii care te pot ajuta să îţi dai seama la timp dacă trebuie să mergi la un control la medicul stomatolog.

Care sunt bolile care afectează gingiile?

Parodontoza,aşa cum toţi cunoaştem boala parodontală, este cea mai cunoscută afecţiune a gingiilor. Aceastaeste o boală degenerativă a ţesuturilor care susţin şi fixează dinţii, ea este caracterizată prin formarea locală a unor pungi cu puroi, care duc ulterior la pierderea dinţilor, potrivit blogului Dr. Leahu.Un semn pe care îl poţi recunoaşte cu uşurinţă este modificarea culorii gingiei din roşu spre roşu violaceu. De asemenea, poţi sesiza apariţia sensibilităţii şi a sângerării în timpul periajului zilnic. În stadii mai avansate ale bolii te poţi confrunta cu disconfort şi sângerări în timpul meselor sau chiar la contactul cu alimente reci sau fierbinţi.

Atunci când nu provoacă simptome şi este greu de recunoscut, parodontoza poartă denumirea de gingivită şi reprezintă o formă uşoară de inflamare a gingiei. Tocmai pentru că nu prezintă semne, aceasta este cel mai adesea diagnosticată în cabinetul medicului stomatolog, atunci când mergem pentru un alt tip de tratament sau chiar pentru un simplu control de rutină. Primele simptome ale gingivitei sunt înroşirea şi sângerarea gingiilor, mai ales în timpul periajului sau a utilizării aţei dentare. De asemenea, sângerările pot apărea şi în timp ce mănânci alimente mai tari, de exemplu: pere, mere sau morcovi. Un alt simptom al gingivitei este respiraţia urât mirositoare, denumită de către medici halenă.

Afecţiunile gingivale se întâlnesc atât la adulţi, cât şi la tineri şi pot evolua într-un mod diferit, în funcţie de modul în care sunt tratate. Conform WebMed, principala cauză a acestora este reprezentată de prezenţa plăcii bacteriene şi a tartrului, acestea se acumulează pe suprafaţa dinţilor din cauza neglijării igienei orale. De asemenea, obiceiurile vicioase, de exemplu fumatul,reprezintă un factor important ce poate duce la inflamarea gingiei. Afecţiunile gingivale apar atunci când bacteriile de pe suprafaţa dinţilor irită linia gingiei şi duc la inflamarea acesteia. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată corespunzător împinge gingia de pe linia dintelui ducând la apariţia pungilor de puroi.

Nu trebuie să te sperii, afecţiunile gingivale pot fi atât tratate, cât şi prevenite! Este foarte important să te asiguri că ai o igienă orală bună şi că nu neglijezi vizitele periodice la medicul stomatolog.

Cum arată o gingie sănătoasă?

Este foarte simplu să îţi dai seama dacă ai gingii sănătoase sau nu, trebuie doar să te uiţi în oglindă şi acorzi atenţie culorii şi formei gingiilor. O gingie sănătoasă este întotdeauna de culoare roz, este fermă şi fără umflături în jurul dinţilor. În cazul în care observi că gingiile tale au o culoare roşiatică sau prezintă unele zone iritate ori umflate, este recomandat să mergi la medicul stomatolog pentru a vedea care este exact cauza apariţiei acestora şi pentru a-ţi recomanda un tratament potrivit. 

Este foarte importat de reţinut faptul că gingiile sănătoase nu sângerează niciodată. Astfel, dacă ţi se întâmplă ca gingiile să îţi sângereze în timpul periajului sau a utilizării aţei dentare, este necesar să ceri sfatul medicului tău stomatolog deoarece este posibil să te confrunţi cu o inflamare a acestora. Cu cât afecţiunile sunt descoperite mai rapid, cu atât tratamentul este unul mai simplu de realizat şi mai puţin costisitor.

Cum păstrezi sănătatea gingiilor?

Atenţia acordată periajului dentar este importantă atât pentru a preveni diversele probleme gingivale, cât şi pentru a păstra sănătatea dinţilor şi gingiilor după anumite intervenţii stomatologice. Periajul dentar este necesar de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, la fel şi folosirea aţei dentare şi a apei de gură. Este recomandat ca periuţa de dinţi pe care o foloseşti să aibă peri moi sau medii pentru a nu răni gingia. De asemenea, mişcările periajului trebuie să fie unele uşoare, de la gingie spre dinte şi niciodată invers deoarece în acest fel există posibilitatea ca bacteriile şi resturile alimentare să fie introduse sub linia gingiei.

O bună sănătate orală este întreţinută şi cu ajutorul vizitelor regulate la medicul stomatolog. Igienizările profesionale  realizate de către medicii stomatologi au rolul de a îndepărta resturile alimentare şi placa bacteriană chiar şi din zonele greu accesibile periuţei de dinţi. De asemenea, vizitele regulate la medicul stomatolog înseamnă şi posibilitatea descoperirii afecţiunilor gingivale sau dentare încă din primele stadii, atunci când sunt cel mai uşor de tratat.

Sursă poză: Pexels