Sanatatea inimii este esentiala pentru pastarea starii generale de sanatate, insa tot mai multe persoane sufera de diverse boli cardiovasculare, care le pun viata in pericol. Ceea ce mancam e foarte important daca vrem sa scadem riscul cardiovascular. Iata 3 alimente pe care e bine sa le avem in dieta pentru a preveni evenimentele cardiovasculare grave, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Avocado

Plin de vitamine si minerale, avocado este si o sursa de grasimi bune, regland nivelul colesterolului. Studiile au aratat ca acest fruct, consumat zilnic, nu doar ca scade colesterolul rau (LDL) si il creste pe cel bun (HDL) , ci poate reduce si trigliceridele. Poti adauga felii de avocado stropite cu lamaie in sandvisurile tale sau poti taia un avocado intr-o salata de cruditati. Fructul poate fi preparat si sub forma de crema: paseaza-l cu furculita, amesteca-l cu sare, zeama de lamaie, piper si usturoi pisat si consuma pasta cu paine integrala si felii de rosie deasupra.

Broccoli

Desi gustul de broccoli poate nu te indeamna sa-l consumi zilnic, e bine sa stii ca aceasta leguma verde are o concentratie mare de antioxidanti si ajuta la desfundarea arterelor, prevenind rigidizarea lor. Pentru a-i pastra calitatile nutritive, dar pentru a-i da in acelasi timp un gust placut, nu fierbe buchetelele de broccoli in apa, ci prepara-le la aburi cateva minute, ca sa-si pastreze textura usor crocanta. Apoi, amesteca-le cu putina sare si pune peste ele mujdei de usturoi si cateva linguri de iaurt. Sau rumeneste buchetelele la cuptor si cunsuma-le cu peste si suc de lamaie. De asemenea, poti taia bucatele de broccoli nepreparat si le poti amesteca intr-o salata de cruditati, asezonata cu sos vinegreta.

Spanacul

O alta leguma care curata arterele este spanacul, si el sursa de vitamine si minerale. Bogat in potasiu, folati si fibre, spanacul consumat regulat poate sa reduca tensiunea arteriala. Frunzele de spanac tanar pot fi adaugate intr-un smoothie de banana si mar sau in diverse salate de legume crude sau fierte. De asemenea, poti adauga o mana de frunze rupte in bucati mici peste o portie de paste cu sos de rosii. Spanacul oparit si tocat poate fi transformat rapid intr-o gustare delicioasa daca il amesteci cu usturoi, putin ulei de masline si un praf de sare si il consumi cu paine prajita.