De joi, 26 noiembrie, s-a dat startul vaccinării contra virusului A/H1N1 la nivel naţional. 250.000 de doze de vaccin au fost livrate de la Institutul Cantacuzino la direcţiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi Moldova, urmând ca săptămâna viitoare să ajungă în toată ţara restul de 1.090.000 de doze.

40% din români vor beneficia de acest vaccin: 5% persoane care asigură servicii publice esenţiale (cadrele medicale, angajaţii de la poliţia de frontieră, din armată şi MAI) şi 35% persoane expuse riscului de îmbolnăvire (elevii şi studenţii). Prin urmare, vaccinarea se face în mod organizat, iar vaccinurile nu se găsesc în farmacii. Elevii de vârsta de peste 16 ani pot decide singuri dacă vor să se vaccineze sau nu.

Cantgrip este vaccinul produs în România. A primit aprobările de calitate din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Acesta are aceleaşi reacţii adverse ca vaccinul sezonier: roşeaţă în locul înţepăturii, stări febrile uşoare (37,5 grade Celsius) sau, în unele cazuri, alergii.

În Canada, una dintre primele ţări care a început vaccinarea, Ministerul Sănătăţii a inventariat 36 de reacţii ale vaccinului după ce au fost vaccinate 6,6 milioane de persoane. Una dintre cele mai grave reacţii a fost alergia severă, dar numai la persoanele pentru care s-a folosit un vaccin dintr-un lot suspect. Produs de laboratoarele GSK, acest lot a fost retras pentru analize. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a asigurat că până acum au fost vaccinate 65 de milioane de persoane cu rezultate foarte bune.

Pe aceeaşi temă mai citeşte:

Cine a avut gripă poate fi imun la virusul A/H1N1