Aproape un sfert din totalul deceselor din întreaga lume sunt rezultate dintr-o cauză legată de mediu în sens larg, incluzând sinuciderile şi accidentele rutiere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Un raport al OMS dat publicităţii marţi, citat de Agerpres, estimează că, în anul 2012, circa 12,6 milioane de decese au fost puse în special pe seama poluării aerului, apei şi solului, expunerii la substanţe chimice, la schimbările climatice şi la razele ultraviolete, care pot provoca sute de maladii sau leziuni oamenilor.

OMS, care a realizat un prim tablou al impactului mediului în sens larg în anul 2002, enumeră primele zece patologii legate de mediu.

Organizaţia relevă că 8,2 milioane de decese ca urmare a unor maladii netransmisibile sunt imputabile poluării aerului. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, cancerul şi bolile respiratorii.

Leziunile traumatice accidentale, cum ar fi accidentele rutiere, sunt de asemenea clasificate de OMS ca patologii legate de mediu şi au dus la 1,7 milioane de decese în anul 2012.

OMS consideră că accidentele rutiere sunt legate de mediu deoarece sunt adesea cauzate de starea proastă a drumurilor.

De asemenea, OMS consideră că diareea, ocupând poziţia a şasea pe lista celor 10 boli provocate de mediu, identificate de organizaţie, este adesea cauzată de o precară reţea de salubritate, provocând 846.000 de decese pe an.

„Traumatismele voluntare“, între care intră şi sinuciderile, sunt a zecea cauză de deces legată de mediu din această listă. Pentru OMS, unele sinucideri sunt provocate de accesul la produse toxice, cum ar fi pesticidele, deci legate de mediu.

Pentru organizaţia internaţională, o mai bună gestionare a mediului ar permite salvarea în fiecare an a 1,7 milioane de copii sub vârsta de 5 ani şi a 4,9 milioane de persoane vârstnice.

În anul 2002, peste 25% dintre decesele înregistrate au avut drept cauză mediul înconjurător, iar astăzi procentul este de 23%, însă pe măsură ce populaţia a crescut în 10 de ani, cifra finală din 2012 rămâne ridicată, a declarat dr.Maria Neira, director al departamentului de sănătate publică.

În Asia de Sud-Est există cele mai multe decese cauzate de mediul înconjurător, cu un total de 3,8 milioane. Pe a doua poziţie, figurează regiunea Pacificului (3,5 milioane decese), urmată de regiunea Africa (2,2 milioane decese), Europa (1,4 milioane decese), Orientul Mijlociu (854.000 decese) şi zona Americii (847.000 decese).

Pentru a remedia această situaţie, OMS propune reţete simple, între care reducerea emisiilor de carbon şi dezvoltarea transportului public, îmbunătăţirea reţelei sanitare, schimbarea modelelor de consum pentru a se utiliza mai puţine substanţe chimice, protecţia solară şi interzicerea fumatului.