200 de elevi de la 14 licee tehnologice şi şcoli profesionale din Prahova au învăţat mai bine tainele unei meserii, precum cea de mecanic auto, bucătar, operator sondă, croitor sau pecialişti în coafură şi hairstyling, în Tabăra Meseriaşilor, din Ţara lui Andrei.

Mentorii acestei ediţii au fost specialişti cunoscuţi în domeniu: Gabriel Onofrei (pilot auto şi Preşedinte al Federaţiei Române de Drift), Dumitru Gherghiceanu (manager OMV Petrom), Chef Cezar Munteanu, Cristi Pascu (hairstylist) şi Mirela Diaconu (designer vestimentar)

În prima săptămână a taberei, viitorii mecanici auto au lucrat cot la cot cu fostul pilot Gabriel Onofrei, în atelierul său auto. Alături de mentorul lor, elevii au asamblat piesele auto, au învăţat să vopsească şi să facă tinichigerie.

A doua serie a Taberei Meseriaşilor i-a găzduit pe viitorii bucătari, care au învăţat de la Chef Cezar Munteanu cum să prepare mâncăruri sofisticate, dar şi care sunt regulile într-o bucătărie adevărată. Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei a continuat cu săptămâna viitorilor specialişti în frizerie, coafura şi hairstyling. Coordonaţi de Cristi Pascu ei şi-au dovedit talentul în cadrul unui eveniment inedit în curtea castelului Bran, în care cei mai buni 10 viitori meseriaşi au coafat zeci de turişti şi localnici veniţi să viziteze castelul.

Seria liceenilor croitori a încheiat Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei. Îndrumaţi de designerul vestimentar Mirela Diaconu, viitori croitori şi designeri au organizat prima prezentare de modă din viaţa lor. Pornind de la un concept, au desenat creaţiile, au ales materialele, au tăiat şabloanele şi au croit, cusut, şi accesorizat rochii, tricouri şi fuste, pe care le-au prezentat apoi pe podium, într-o adevărată prezentare de modă.

„Am identificat în România o nevoie reală de meseriaşi bine pregătiţi, pe care, din păcate, îi găsim din ce în ce mai greu. Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei ne-a arătat că avem copii talentaţi, dar care au nevoie de îndrumare personală, vocaţională şi, mai ales, de o experienţă practică reală. De aceste lucruri are nevoie orice adolescent pentru a avea o şansă pe piaţa muncii”, a spus Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

Pe lângă cei 200 de elevi, în Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei au participat şi 40 de profesori din cele 14 instituţii de învăţământ. Ei au urmat cursuri menite să îi ajute în relaţionarea şi comunicarea cu elevii, echivalate cu 15 puncte de credit. În plus, cele 14 licee implicate în proiect vor fi dotate cu kit-uri multimedia, pentru a fi folosite la orele de curs.

OMV Petrom a acordat 20 de burse lunare în valoare de 500 de lei celor mai pricepuţi elevi din tabără pentru a-şi putea continua studiile şi a-şi duce pasiunea mai departe. Tabăra Meseriaşilor din Ţara lui Andrei este parte a campaniei OMV Petrom „România Meseriaşă”, de susţinere a educaţiei profesionale