11 cazuri de cancer descoperite la caravana „Nu am făcut destul”

1 consultatii asigurari jpg jpeg

Dintre acestea, două de cancer de sân şi nouă de piele, au fost descoperite în caravana „Nu am făcut destul!”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer în perioada august – octombrie 2021.

Cea de-a opta ediţie a caravanei s-a desfăşurat în 8 weekenduri, în 12 sate din 6 judeţe (Tulcea – Sarichioi, Brăila – Tufeşti, Gropeni, Stăncuţa, Teleorman – Islaz, Călăraşi – Vasilaţi, Grădiştea, Constanţa – Grădina, Cuza Vodă, Mircea Vodă, Crucea, Buzău – Glodeanu-Siliştea).

Cei 1419 oamenii prezenţi la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemoleucogramă, profil lipidic, PSA – antigenul specific prostatic, anticorpi COVID), analize de urină (biochimie urinară şi sediment), ecografii mamare şi renale, dermatoscopii - metodă modernă, rapidă şi neinvazivă de examinare a pielii, EKG - electrocardiogramă, măsurători de tensiune arterială, puls, glicemie, indice de masă corporală, risc cardiovascular şi pulmonar.

Pe lângă testări, caravana a avut şi o componentă educativă – beneficiarii au primit informaţii despre cancerul mamar, cancerul pulmonar şi melanom (cancer de piele), dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge. Femeile au învăţat cum să îşi palpeze sânii cu ajutorul unor mulaje care reproduc tumori maligne şi benigne.

Persoanele care au fost identificate cu suspiciuni la ecografiile mamare şi renale, la dermatoscopii şi la chestionarul pulmonar au primit sprijin pentru a-şi face rapid mamografii şi respectiv controale dermatologice şi pulmonare suplimentare.

Examinările au fost făcute de medici specialişti şi rezidenţi care au fost asistaţi de studenţi voluntari de la facultăţile de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Constanţa şi Craiova.

„Oamenii de la sate nici înainte de pandemie nu prea aveau acces la serviciile medicale – din lipsa de infrastructură, de bani, de mijloace de transport şi chiar de educaţie pentru prevenţie. Ce se întâmplă acum cu ei este strigător la cer. Şi ei vor servicii medicale, ei au încredere în medici! În caravană au venit să fie testaţi de toate cele şi au stat răbdători la cozi să intre la toate investigaţiile. Trebuie găsite soluţii şi pentru oamenii care nu suferă de COVID.” spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” ediţia a opta, în cifre:

  • Total persoane testate, vârste şi IMC:
  • 1.419 oameni au beneficiat de testări (75% femei şi 25% bărbaţi).
  • Cea mai tânără persoană are 5 ani, cea mai în vârstă – 95 ani.
  • Distribuţie vârste: sub 30 de ani – 7,5%, 30-49 ani – 29,9%, 50-69 ani – 43,5%, peste 70 ani – 19,1%.
  • Indice de masă corporală (IMC): subponderal – 1,3%, normal – 22,3%, supraponderal – 29,9%, obezitate gradul 1 – 26,8%, obezitate gradul 2 - 11,4%, obezitate morbidă - 8,3%.
  • Fumători – 20% / nefumători - 80%
  • Analize de sânge:
  • 1.304 hemograme efectuate
  • 48% dintre cei prezenţi nu şi-au făcut analizele de sânge în ultimul an.
  • Dintre cei care şi-au făcut analizele de sânge în ultimii 5 ani, 40% au fost la recomandarea medicului de familie, 30% la recomandarea medicului specialist, 30% le-au făcut din proprie iniţiativă.
  • Peste 50% dintre persoanele testate prezintă valori crescute ale nivelului de colesterol total.
  • Peste 70% dintre persoanele testate prezintă valori crescute ale LDL-colesterol - principalul factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare.
  • Aproximativ 20% dintre cei testaţi prezintă anemie sau modificări ale indicilor eritrocitari, sugestive pentru deficitul de fier.
  • 1032 glicemii efectuate. Dintre acestea, 32.94% au valori normale (60 – 99 mg/dl), 45.94% au glicemii bazale modificate (100 – 125 mg/dl) şi 21.12% au diabet zaharat (peste 126 mg/dl).
  • 502 dermatoscopii efectuate. Dintre acestea, 40 au primit recomandări de control suplimentar, dar 20 dintre ei l-au refuzat, deşi le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraş. Dintre cele 20 persoane care au mers la dermatolog, 9 au primit diagnosticul de cancer de piele - 6 carcinom bazocelular, 2 carcinom spinocelular, 1 melanom. Pentru 8 urmează confirmarea la biopsie, 1 este confirmat şi excizat.
  • Cancer mamar:
  • 574 ecografii efectuate. Dintre acestea, 47 femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 29 au mers, deşi toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgenţă şi chiar de transport gratuit dacă aveau nevoie. Dintre cele 29 femei, 3 au făcut biopsii şi pentru două medicii au confirmat diagnosticul de cancer mamar.
  • 77% dintre femeile prezente la testări nu şi-au făcut niciodată o ecografie mamară, iar 19% au făcut-o înainte de 2019. Doar 4% au făcut ecografia în 2020 sau 2021.
  • 47% dintre femeile prezente la testări nu s-au palpat niciodată.
  • Control urologic:
  • 650 ecografii renale efectuate
  • 59 recomandări de control suplimentar
  • 38 controale suplimentare efectuate
  • 3 suspiciuni de cancer (urmează confirmarea la cistoscopie)
  • 341 teste PSA* efectuate. 9% dintre bărbaţii testaţi au valori crescute ale PSA şi necesită investigaţii suplimentare în vederea stabilirii unui diagnostic.

*Celulele prostatei, atât cele normale, cât şi cele maligne produc o proteină denumită antigenul specific prostatic (PSA). Testul PSA măsoară nivelul de PSA din sânge. În condiţii normale, bărbaţii au niveluri scăzute de PSA, dar dacă prostata nu mai funcţionează normal, ajunge mai mult PSA în sânge, indicând prezenţa bolii.

  • Biochimie urinară şi sediment -  673 analize efectuate. 63% dintre persoanele testate prezintă aspecte caracteristice unei afecţiuni (diabet zaharat, afectare renală), dar şi ale unei infecţii urinare
  • Scorul inimii (calculat pentru 648 de persoane, conform recomandărilor europene, pe baza criteriilor: sex, vârstă, tensiune, nivel colesterol, fumător/nefumător):
  • Risc scăzut – 25.12%
  • Risc moderat – 47.10%
  • Risc crescut – 20.10%
  • Risc foarte crescut – 6.68%
  • 745 teste anticorpi COVID SARS-COV-2* - anticorpi neutralizaţi anti-proteină spike. 78% dintre persoanele testate fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat împotriva COVID-19. Dintre acestea, peste 30% au valori între 100 şi 1000 UI/mL, iar 26% peste 1000 UI/mL.

*Valori de referinţă şi interpretarea rezultatelor: 0.8U/mL – Negativ, ≥ 0.80 U/mL – Pozitiv

  • Radiografii pulmonare
  • 947 chestionare realizate
  • 24 recomandări pentru radiografie
  • 11 radiografii efectuate
  • 0 cazuri de cancer

Numai în ultimii patru ani, în timpul caravanei au fost diagnosticate 7 femei cu cancer mamar şi 13 persoane cu cancer de piele.

„Peste 900.000 de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer de sânge în fiecare an şi multe persoane nu cunosc importanţa analizelor de sânge în depistarea precoce a acestor boli grave. Prin susţinerea caravanei organizate de către FABC în acest demers de depistare precoce a afecţiunilor prevenibile şi de educaţie a populaţiei rurale, compania Janssen îşi reafirmă angajamentul de susţinere a acţiunilor asociaţiilor de pacienţi cu impact direct pozitiv asupra nivelului de educaţie şi de acces la servicii medicale.“ spune Ioana Nainer, Patient Centricity Lead, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson, România.

„Accesul la investigaţii medicale în zonele rurale rămâne o provocare, cu atât mai mult în timpul pandemiei de Covid-19. În acest context, rolul acestor campanii de investigaţii gratuite devine cu atât mai important, pentru comunităţile locale şi pentru sectorul de sănătate. Pentru ca aceste campanii de conştientizare, prevenţie şi investigaţii medicale să ajungă la cât mai multe persoane este nevoie de un efort larg din partea întregii societăţi, atât din sectorul public cît şi privat, deoarece este responsabilitatea noastră comună”, a declarat Claudia Fleischer, General Manager Roche România.

„Creşterea gradului de conştientizare a bolii este cea mai bună soluţie prin care oamenii pot deveni responsabili pentru sănătatea lor şi pot adopta un stil de viaţă mai bun. Cu câteva măsuri de bază (renunţarea la fumat, scăderea cantităţii de alcool băut, creşterea cantităţii de fructe şi legume mâncate, mai mult sport), putem scădea riscurile de cancer cu 40%. Diagnosticarea precoce este cea mai bună şansă de a învinge boala sau măcar de a trăi mai bine cu ea, iar tratarea timpurie este benefică din punct de vedere economic. Cred că numai împreună putem să educăm şi să îmbunătăţim accesul pacienţilor la serviciile medicale! La Merck, ADN-ul nostru este colaborativ şi continuăm să creăm tratamente inovatoare şi transformatoare!” spune Laurence Bonnel General Manager Merck România.

„Accesibilitatea serviciilor de diagnostic este esenţială pentru toate categoriile de pacienţi cronici. Acurateţea şi furnizarea datelor în cel mai scurt timp joacă un rol cheie în succesul formulelor de tratament. Prin urmare, ne onorează că am putut fi parte din proiectul Nu am făcut destul, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Am apreciat atenţia oferită pacienţilor din categorii vulnerabile, în special populaţia din zone rurale sau izolate, precum şi persoanele lipsite de resurse financiare. Synevo România va susţine în continuare acest proiect şi va continua să investească pentru a ajunge cât mai aproape de un număr maxim de pacienţi, prin servicii oferite la cel mai înalt standard posibil”, a declarat Dr. Antoanela Curici, director medical Synevo România.

„Apreciem eforturile continue şi susţinute ale reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi de a se implica activ în reducerea decalajului în acces la servicii de prevenţie şi tratament în mediul rural faţă de cel urban. Suntem onoraţi de invitaţia de a susţine proiectul de depistare precoce a unora dintre bolile cele mai împovorătoare şi în acelaşi timp ne inspiră impactul pe care astfel de parteneriate îl au în ceea ce priveşte reducerea inechităţilor din sistemul de sănătate” a declarat Gabriel Dina, director de programe în cadrul Pfizer România.