10 mituri explicate despre sarcină

1 2 jpg jpeg

De aceea, am pregătit şi explicat câteva mituri legate de perioada sarcinii. Noi îţi prezentăm doar câteva dintre ele!

Mituri explicate despre sarcină: sexul în timpul sarcinii poate răni bebeluşul

În cele mai multe cazuri, contactul sexual cu partenerul nu afectează cu nimic dezvoltarea bebeluşului, susţin medicii. Există, însă, câteva excepţii.

Medicii recomandă abstinenţa în următoarele cazuri: apariţia unor sângerări vaginale, existenţa riscului de avort spontan sau de naştere prematură, apariţia unor complicaţii, precum inserarea joasă a placentei (placenta previa) sau ruperea prematură de membrane, dacă apar contracţii sau col uterin dilatat.

Mituri explicate despre sarcină: nu poţi naşte pe cale naturală după ce ai făcut cezariană

Dovezile arată că o naşterea normală (vaginală) după cezariană implică mai puţine riscuri decât operaţia de cezariană în sine, deşi aceasta din urmă este o alegere mult mai confortabilă pentru multe femei.

Cel mai bine este să discutaţi cu medicul care supraveghează sarcina în vederea stabilirii avantajelor şi dezavantajelor implicate de ambele opţiuni.

Mituri explicate despre sarcină: poţi determina sexul copilului în funcţie de forma burticii mamei

Sexul bebeluşului nu are nimic de-a face cu noile trăsături fizice dobândite de femeia însărcinată sau de forma burticii acesteia, susţin medicii.

Mituri explicate despre sarcină: bolile cu transmitere sexuală se transmit şi bebeluşului

Medicii susţin că acest lucru depinde de natura bolii cu transmitere sexuală. În timp ce unele afecţiuni se transmit direct prin sânge sau prin placentă (sifilis, de exemplu), altele (gonoreea, Chlamydia, hepatita B sau herpesului genital) reprezintă o ameninţare doar prin contact direct cu fătul, adică în momentul expulziei vaginale perinatale. Astfel, în cel de-al doilea caz, medicul va recomanda naşterea prin operaţia de cezariană.

Mituri explicate despre sarcină: alergarea este interzisă în sarcină

Majoritatea femeilor pot avea aceleaşi activităţi pe care le aveau în mod normal şi înainte de a rămâne însărcinate.

Dacă îţi este teamă, poţi urma o activitate sportivă personalizată, în funcţie de trimestrul de sarcină în care te afli şi de recomandarea medicului care te supraveghează.

Mituri explicate despre sarcină: în momentul naşterii pierzi în greutate numărul de kilograme al nou-născutului

Atunci când nasc, femeile pierd între 5 şi 7 kilograme, aici fiind incluse apa pierdută şi greutatea bebeluşului.

Mituri explicate despre sarcină: toate femeile pot alăpta dacă vor

Anumite operaţii la sân pot face dificilă alăptarea bebeluşului, la fel cum alăptarea nu este recomandată în cazul în care mama se află sub tratament medicamentos.