10 mituri despre îngrijirea dinţilor

1 2 jpg jpeg

Mit: Dacă dinţii arată sănătos nu mai este nevoie să mergi la dentist. Adevăr: Doar pentru că dinţii tăi arată bine nu înseamnă că trebuie să eviţi dentistul. Ar trebui să mergi de două ori pe an la un control. Multe afecţiuni pot debuta fără să ne dăm seama şi numai medicul le poate descoperi. Paradontoza, de exemplu, debutează fără simptome, de aceea, se mai numeşte şi „boala dinţilor frumoşi”. Tocmai dinţii care nu sunt cariaţi pot, cu timpul, prin lipsa controalelor periodice, să aibă sângerări gingivale, dureri, mobilitate şi să se ajungă chiar la pierderea lor.

: Părinţii mei au avut dinţi sănătoşi aşa că nu trebuie să-mi fac griji.

: Chiar dacă ereditatea joacă un rol important, sănătatea dinţilor depinde şi de tine. O bună igienă este factorul hotărâtor.

: Dacă-mi spăl dinţii de mai multe ori pe zi le pot strica smalţul.

: Periajul se face de minimum 2 ori pe zi dimineaţa şi seara. La modul ideal, ar trebui făcut după fiecare masă cu o periuţă de duritate medie. Periile dure şi excesul de pastă de dinţi abrazivă (pentru albirea dinţilor) pot strica într-adevăr smalţul, dar în timp îndelungat. Totodată, medicul dentist îţi poate indica cea mai potrivită tehnică de periaj pentru tine.

: Guma de mestecat fără zahăr este la fel de eficientă ca spălatul dinţilor.

: Aceasta ajută în mare măsură, dar nu poate înlocui periajul dinţilor. Se recomandă şi folosirea aţei dentare şi a apei de gură.

: Nu trebuie să mă spăl pe dinţi dacă îmi sângerează gingiile.

: Din contră, pentru că gingiile sângerează din cauza unei inflamaţii, iar curăţarea lor temeinică poate ajuta vindecarea lor. Se recomandă folosirea unei periuţe moi, iar, dacă problema nu se rezolvă este nevoie de un consult stomatologic.

: Tratamentele pentru albirea dinţilor îmi strică smalţul.

: Nu s-a constatat ştiinţific o relaţie directă între tratamentele pentru albirea dinţilor şi leziunile smalţului. Acum există metode de albire foarte eficiente care se pot efectua la cabinet şi care nu provoacă sensibilitate după tratament.

: Nu este important ce se întâmplă cu dinţii de lapte ai copiilor pentru că ei vor cădea oricum în câţiva ani.

: Nu este deloc adevărat, pentru că sănătatea danturii influenţează calitatea vieţii copilului. Dacă există probleme stomatologice, el nu se va alimenta corect, ceea ce influenţează direct starea de sănătate. Mergi la stomatolog cu copilul de câte ori este nevoie. În plus, este bine ca cei mici să deprindă obiceiuri pentru îngrijirea dinţilor de acum şi apoi să le respecte toată viaţa.

: Toate procedurile stomatologice trebuie evitate în timpul sarcinii.

: Chiar dacă este bine ca înaintea unei sarcini să rezolvi toate problemele legate de dantură, tratamentele stomatologice de urgenţă se pot efectua şi în timpul sarcinii. În această perioadă sunt interzise însă radiografiile şi tratamente cu antibiotice. În cazuri grave, în funcţie de situatie, se poate face anestezie şi tratament de urgenţă (drenaj abcese, etc) în al doilea trimestru de sarcină. În primul şi ultimul trimestru de sarcină anesteziile trebuie evitate.

: Detartrajul afecteaza smaltul dentar.

: Din contră: prin depunerea tartrului se retrag gingiile şi se favorizează apariţia cariilor şi a gingivitei. Detartrajul efectuat la cabinetul dentar este obligatoriu o dată pe an.

: Radiografiile dentare sunt nocive.

: Cu aparatura folosită în prezent, radiografiile nu mai reprezintă o problemă. Sunt totuşi contraindicate gravidelor, persoanelor cu afecţiuni tiroidiene sau atunci când medicul specifică acest lucru. Efectele radiografiilor dentare sunt nesemnificative comparativ cu cele pulmonare sau osoase.