Metoda contraceptivă a pilulelor anticoncepţionale nu este una dintre cele mai puţin dăunătoare femeilor moderne. Chiar dacă informaţia şi tehnologia a avansat enorm în ultimii ani, asta nu înseamnă că mentalitatea s-a schimbat.

Metoda contraceptivă a pilulelor anticoncepţionale nu este una dintre cele mai puţin dăunătoare femeilor moderne. Chiar dacă informaţia şi tehnologia a avansat enorm în ultimii ani, asta nu înseamnă că mentalitatea s-a schimbat. Astfel că, mai mult de 25% dintre femeile care folosesc metoda de contracepţie orală a pilulelor nu au început tratamentul în urma unui control amănunţit la medic sau în urma unor analize.

10 lucruri interzise când iei anticoncepţionale – riscurile asociate metodei contraceptive cu pilule anticoncepţionale

Pilulele conţin hormoni, care pot deregla anumite funcţii, astfel că este foarte important ca orice femeie să se intereseze de riscurile asociate cu această metodă. Pe lângă riscul îmbolnăvirii de boli grave, precum infarct sau boli cardiovasculare, este bine să se ia în serios riscul crescut de îmbolnăvire cu boli cu transmitere sexuală. Riscul îmbolnăvirii cu BTS-uri a crescut enorm în rândul tinerelor care sunt încurajate să îşi înceapă viaţa sexuală mai devreme, datorită apariţiei metodelor de contracepţie.

Pentru cine este hotărât să înceapă o astfel de metodă, trebuie să ştie cele mai importante 10 lucruri interzise când iei anticoncepţionale.

10 lucruri interzise când iei anticoncepţionale – persoanele cu afecţiuni ale circulaţiei sângelui şi afecţiuni cerebrale nu trebuie să folosească metoda

Persoanele care au suferit sau suferă de afecţiuni ale circulaţiei, rinichilor sau ficatului, de afecţiuni cerebrale, precum accident vascular cerebral, de astm, angină pectorală, epilepsie sau lupus, nu ar trebui sub nicio formă să înceapă un tratament cu pilule anticoncepţionale.

Nu începe un tratament cu anticoncepţionale fără să îţi faci setul de analize, care să conţină următoarele: hemograma completă, acid uric, creatinină, coagulograma completă, lipidograma completă, GPT şi GOT. De asemenea, indicat este să faci şi un control ginecologic de rutină, pentru depistarea BTS-urilor.

Persoanele care iau anticoncepţionale nu au voie să fumeze, mai ales cele trecute de 30 de ani. Riscul bolilor cardiovasculare creşte cu până la 60%.

Mămicilor care alăptează le este interzis să folosească această metodă. Pilulele scad cantitatea de lapte şi substanţele conţinute în ele ajung în lapte şi pot dăuna bebeluşului.

Nu bea ceai de sunătoare şi suc de grapefruit când iei anticoncepţionale, deoarece acestea scad efectele lor. Dacă vrei să bei una din cele două băuturi, foloseşte prezervativul.

10 lucruri interzise când iei anticoncepţionale – nu folosi antibiotice sau pastila de a doua zi pe durata tratamentului

Nu începe un tratament cu antibiotice sau laxative în paralel cu concepţionalele fără să anunţi medicul. Multe dintre acestea anulează efectele pilulelor, aşa că ia în vedere folosirea prezervativului.

Nu consuma dulciuri în exces, zahăr sau grăsimi, acestea cresc riscul cu 50% de a dezvolta cheaguri de sânge pe artere atunci când iei anticoncepţionale. Dacă eşti o persoană căreia îi plac dulciurile, cel mai bine încearcă să găseşti o altă metodă contraceptivă.

Nu folosi pilula de a doua zi dacă uiţi să iei anticoncepţionalele. Corpul va primi un surplus de hormoni, pe lângă pilule şi poţi avea stări de vomă, greaţă, ameţeli şi migrene. Nu lua pastila mai târziu dacă uiţi să o iei. Este puţin probabil să rămâi însărcinată, iar a lua două pastile în acelaşi timp poate crea stări neplăcute.

Nu ţine anticoncepţionalele în baie sau zone umede, deoarece căldura şi umiditatea pot afecta compoziţia pastilelor, astfel că efectul poate scădea. Se ţin în locuri uscate, nu mai mult de 30 de grade.

Nu începe tratamentul cu pastilele anticoncepţionale dacă ai avut în trecut cheag de sânge (tromboză) la picior sau alte organe.