Sanatatea ta / Ce te doare »

10 întrebări despre psoriazis

Autor: Diana David | 09 March, 08:05 | 2 comentarii

Boală cronică autoimună, determinată de o defecţiune a sistemului imunitar, psoriazisul afectează aproape 2% din populaţia Europei. În România, 400.000 de persoane sunt afectate de această boală.


1. De ce apare?

Aproape 10% dintre noi avem combinaţia de gene care ne predispune la apariția bolii, potrivit estimărilor Fundaţiei Naţionale pentru Psoriazis din SUA. Totuşi, fără un factor care să o declanşeze, boala nu se va manifesta.

Specialiștii consideră că psoriazisul apare atunci când sistemul imunitar percepe greşit un semnal de pericol şi interpretează propriile celule epidermice ca pe nişte invadatori ai organismului.

2. La ce vârstă se manifestă?

Potrivit statisticilor, în cele mai multe cazuri, această afecţiune se declanșează între 15 şi 35 de ani, dar poate să apară și după vârsta de 50 de ani. În cazul tinerilor, cel mai adesea există un istoric de psoriazis în familie.

3. Care sunt simptomele bolii?

Există mai multe forme de manifestare:

- psoriazisul cu plăci: cea mai comună formă. Petele sunt mari și roșii, acoperite cu scuame albicioase de celule moarte.

- psoriazisul gutos: se declanșează cel mai adesea spre finalul copilăriei și începutul pubertății. Petele sunt mai mici și mai puțin accentuate.

- psoriazisul inversat: pete roșiatice netede în pliurile pielii.

- psoriazisul pustular: bășici cu puroi neinfectat.

- psoriazisul eritrodermic: o formă rară, profund inflamatoare, care afectează o mare parte din suprafața corpului.

- artrita psoriazică: în jur de 20% din persoanele cu psoriazis dezvoltă artrită.

Este posibil ca o persoană să dezvolte mai multe tipuri de psoriazis, în același timp.

4. Cum se tratează?

Pentru formele ușoare de psoriazis,se prescrie o combinație de corticosteroizi și derivați ai vitaminei D. Pentru psoriazisul moderat și sever, fototerapia (terapia cu lumină) urmată sub urmărire medicală poate fi eficientă, la fel și tratamentul cu un medicament numit metotrexat.

În acest moment, o nouă generație de medicamente se află în diferite stadii de testare. Mulți specialiști cred că 2 substanţe – ixekizumab şi brodalumab – ar putea reduce simptomele de psoriazis pentru un procent mare de bolnavi. Cu atât de multe opţiuni disponibile în prezent şi cu promisiunea unor medicamente noi în viitorul apropiat, mesajul este clar: există speranţă.

5. Se vindecă?

Nu. Dar uneori, când tratamentul este eficient, psoriazisul poate intra în remisie, iar simptomele dispar timp de săptămâni sau chiar luni.

6. Ce rol are stresul în declanșarea bolii?

Stresul – chiar şi aşa-numitul stres pozitiv, cum ar fi o reuşită – este un factor declanşator al psoriazisului.

7. Este contagios?

Nu. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care suferă de această boală se simt stigmatizate. Nu este uşor să vorbeşti despre boală şi să explici că nu este molipsitoare când cineva se înfioară la văzul erupției roşiatice de pe piele.

8. Cum poate fi îmbunătățită calitatea vieții bolnavilor?

Este esențial să afle care sunt factorii declanșatori ai bolii și, pe cât posibil, aceștia să fie evitați.

Prin sport. Un studiu efectuat în Portugalia a evidențiat că activitatea fizică regulată poate scădea frecvența erupțiilor.

Băile călduțe cu săruri Epsom (sare amară), săruri de la Marea Moartă sau ovăz coloidal, urmate de o cremă hidratantă, pot calma erupțiile.

Prin expunerea la soare, dar fără să exagereze. Conform unui studiu efectuat în Norvegia, o zi la plajă poate influența pozitiv leziunile de psoriazis.

Renunțând la alcool și tutun. Prezența alcoolului în organism favorizează apariția erupțiilor și interferează cu tratamentul pentru psoriazis. Tutunul are aceleași efecte negative.  

9. Poate fi prevenit?

Dacă există un istoric al bolii în familie, riscul de a face psoriazis poate fi micșorat prin reducerea stresului, evitând iritarea sau rănirea pielii și consultându-te cu medicul de fiecare dată când iei un medicament.

10. Ce se întâmplă dacă tratamentul este întrerupt?

Oprirea bruscă a tratamentului, cum e cel cu corticosteroizi, poate declanșa o formă mai severă de psoriazis.

Ce să întrebi la medic

Dacă ai fost diagnosticat recent cu psoriazis, adresează-i medicului dermatolog aceste întrebări:    

-         Care este planul de tratament?

-         Cât de severă este forma mea de boală?

-         La ce să mă aștept în urma tratamentului?

-         Ce efecte secundare poate avea terapia?    

-         Ce medicamente sunt decontate?

-         Îmi recomandați un psiholog sau un alt terapeut, în caz că voi simți nevoia să primesc ajutor psihologic?

-          În afară de aceste medicamente, ce alte tratamente  pentru psoriazis m-ar putea ajuta?

BINE DE ȘTIUT

Bolnavii de psoriazis pot fi incluși într-un program de tratament al Casei Na­ționale de Asigurări de Sănătate. Ei pot avea astfel acces la tratament gratuit, atât în farmaciile cu circuit închis ale spitalelor, cât și în far­maciile cu circuit deschis. Bolnavii au nevoie de avizul unei comisii de medici specialiști, după care beneficiază de tratament gratuit.(sursa: www.farmaconsulting.ro)

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Alina | 26 October 2017, 13:33
Am 46 de ani si am boala asta, psoriazis de 15 ani aproape, mi-a aparut in urma unui soc emotional. Vacantele mele erau in spitalul dermato, mi-a inchis multe usi aceasta boala. Am tot cautat tratamente eficiente dar fara succes. Pentru mine a functionat foarte bine si recomand crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la DermaE.
2 Postat de: Bustsize | 28 March 2018, 20:46
Sotia mea pur si simplu a fost complet nesatisfacuta nopti la rand, iar pe mine asta m-a facut sa fiu destul de nefericit.
Am inceput sa caut pe internet solutii care sa ma ajute cu problema pe care o avea, iar asa am dat peste MaxiSize, crema care pe mine a reusit sa ma ajute enorm de mult. Am cumparat-o si datorita numarului mare de pareri pozitive care sunt scrise pe forum. Acest lucru practic m-a determinat sa il cumpar.”
Razvan Anghelescu, 33 de ani.
“Am apelat la MaxiSize deoarece nu stiam ce sa mai fac pentru a trece peste problemele pe care le aveam legate de dimensiunile penisului meu. maxi size cream
Mai multe informatii despre Titan Gel:
Pe site-ul lor oficial se poate vedea prezentarea produsului in diferite reviste precum Maxim, GQ, Men’s health sau Play Boy, publicatii de renume si care probabil nu si-ar pata numele facand reclama la vreun produs bazat pe o inselatorie.
Personal nu am gasit articolele respective, daca le gaseste cineva, postati un comentariu aici cu link-urile, deoarece sunt foarte curios sa aflu ce cred aceste publicatii despre Titan Gel (articolele intregi, nu doar paragrafele extrase peste care puteti arunca o privire in acest articol). www recinziireale com
Adauga un comentariu »