Chisturile renale modifică dimensiunea rinichilor şi le reduc capacitatea de a funcţiona normal. În timp, boala evoluează şi poate duce la complicaţii grave.

Rinichiul polichistic sau boala polichistică a rinichilor este o afecţiune ereditară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi pline cu lichid, care înlocuiesc treptat cea mai mare parte a ţesuturilor ambilor rinichi. Aceste chisturi, de dimensiuni diferite, reduc funcţia renală. În cazul în care chisturile devin mari şi numeroase, poate să apară insuficienţa renală.

Există şi o formă juvenilă a afecţiunii care este diagnosticată, de regulă, la naştere. Dar simptomele rinichiului polichistic apar cel mai des la adulţii cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani. Se manifestă prin dureri, fie în regiunea inferioară a spatelui, fie abdominale, sânge în urină, creşterea tensiunii arteriale şi, mai rar, chisturi pe ficat şi pancreas. Boala are o evoluţie îndelungată (10-20 de ani) şi poate duce, în timp, la insuficienţă renală.

Cum se pune diagnosticul

Metoda de diagnosticare este ecografia. Tomografia computerizată (CT) este cea mai eficientă, pentru că astfel medicul poate avea o imagine precisă a locului unde se află chisturile şi a dimensiunii acestora. Examenul sumar de urină poate indica prezenţa albuminuriei şi a hematuriei. Iar un examen biochimic al sângelui arată creşterea valorilor ureei şi a creatininei în stadiile avansate de boală, cu instalarea insuficienţei renale cronice.

Urmări posibile

1. Tensiunea arterială ridicată

Este o complicaţie obişnuită a bolii polichistice a rinichilor. Netratată, poate provoca leziuni ale rinichilor şi poate creşte riscul bolilor de inimă şi al accidentului vascular cerebral. Este bine de ştiut că un control atent al hipertensiunii arteriale poate ajuta la încetinirea deteriorării renale.

2. Insuficienţa renală

Instalarea insuficienţei renale cronice este una dintre cele mai grave complicaţii ale bolii renale polichistice. Rinichii îşi pierd treptat capacitatea de a elimina deşeurile din sânge şi de a menţine echilibrul dintre fluide şi substanţe chimice din organism. Aproape jumătate dintre persoanele cu această maladie au insuficienţă renală la vârsta de 60 de ani şi 75% la vârsta de 70 de ani.

Persoanele cu tensiune arterială ridicată şi o cantitate mai mare de proteine în urină prezintă un risc crescut de insuficienţă renală. Pe măsură ce boala se înrăutăţeşte, aceasta poate provoca insuficienţă renală în stadiu final. Dacă apare insuficienţă renală în faza terminală, este nevoie de dializă sau de transplant.

Citeşte şi: Aşa se depistează insuficienţa renală!

3. Infecţii urinare repetate

Apar sub forma de pielonefrită acută.

4. Infectarea chisturilor

Este cea mai frecventă complicaţie a rinichilor polichistici. Infecţia trebuie tratată, fiindcă există riscul ca ea să se extindă la organe şi ţesuturi din apropiere.

5. Hemoragie intrachistică

Se manifestă prin durere acută, intensă şi hematurie (sâng în urină).

6. Litiaza renală

Constă în apariţia calculilor în rinichi.

7. Anevrismul cerebral

Persoanele cu afecţiuni renale polichistice prezintă un risc crescut de anevrism (dilatarea unei artere în creier), mai ales dacă acestea apar înainte de vârsta de 50 de ani. Riscul este mai mare dacă există un istoric familial de anevrisme sau dacă pacientul are hipertensiune arterială necontrolată.

8. Complicaţii ale sarcinii

La majoritatea gravidelor cu boală renală polichistică, evoluţia sarcinii nu pune probleme. Totuşi, în unele cazuri, femeile pot dezvolta o boală care le ameninţă viaţa, numită preeclampsie. Au cel mai mare risc sunt femeile care au probleme cu tensiunea arterială înainte de sarcină.

9. Prolapsul de valvă mitrală

Un sfert dintre adulţii cu boală de rinichi polichistic dezvoltă prolapsul valvei mitrale – adică pătrunderea unei părţi sau a ambelor părţi ale valvei mitrale în atriul stâng al inimii. Acesta apare atunci când valva situată între atriul stâng şi atriul drept nu se mai închide cum trebuie.

10. Probleme de colon

Pacienţii cu rinichi polichistic pot dezvolta pungi sau săculeţe de mucoasă în peretele colonului (diverticuloza).

Ştiai că...
...aproximativ 5% dintre pacienţii care necesită dializă sau transplant renal suferă de această boală, potrivit statisticilor?