10 cauze care întârzie menstruaţia, altele decât sarcina

1 2 jpg jpeg

Menstruaţia regulată, care apare exact când trebuie – la oră fixă, este dovada certă că organismul tău funcţionează perfect. Dar situaţa aceasta ideală apare doar la mai puţin de 15% dintre femei.

Restul se pot confrunta cu diverse abateri de la ziua Z. Dacă menstruaţia apare mai devreme cu o zi sau două, din când în când, nu este nici o problemă, dar dacă întârzie trebuie să te gândeşti la cauze, mai ales dacă această situaţie se repetă sau daca aceasta ”întâlnire” lunară nu are loc.

Stresul Acest uriaş inamic, stresul poate da peste cap serios şi repetat ciclul menstrual, aşa cum dă peste cap bunul mers al întregului organism. Hormonii stresului interacţionează direct cu hormonii care controlează ciclul menstrual, iar o perioadă dificilă, emoţii puternice şi stresul intens se poate manifesta prin întârzierea ovulaţiei şi a ciclului menstrual.

Femeile trebuie să ştie că stresul este una din cauzele principale ale infertilităţii, tocmai prin efectele neplăcute şi perturbatoare pe care le are asupra sistemului hormonal feminin.

În cazul unei diete severe, care urmăreşte scăderea în greutate, este foarte posibil că ciclul menstrual să dispară. O problemă asemănătoare o au şi femeile slabe, anorexice.

Pierderea a 10 la sută din masa corporală rapid, prin dietă, pur şi simplu opreşte ovulaţia. Organismul îşi, ia în acest fel, o măsură de siguranţă. Un organism subnutrit sau care este privat de nutrienţi şi caloriile necesare nu poate susţine dezvoltarea şi evoluţia unei sarcini. Deci, stop joc!

Neidentificat, netratat sau necompensat (prin medicaţie şi dietă), diabetul zaharat duce la absenţa ciclului menstrual sau la menstre rare şi neregulate. Dacă întârzie menstruaţia, iar concomitent ai slăbit fară să respecţi vreo dietă şi ai o senzaţie accentuată de sete, atunci un control medical de urgenţă este mai mult decât necesar.

Acesta poate duce la întârzierea menstruaţiei. Cauza este reprezentată de dezechilibrele hormonale care blochează apariţia menstruaţiei. Uneori, absenţa menstruaţiei poate să fie primul semn care anunţă o problemă ovariană.

Tiroida se mai numeşte şi ”creierul endocrin” şi asta pentru că hormonii tiroidieni sunt un fel de dirijori care coordonează şi reglează toate celelalte funcţii endocrine ale organismului feminin. O disfuncţie a tiroidei dă peste cap tot sistemul endocrin şi, implicit, hormonii care se ocupă de menstruaţie.

Citeşte continuarea materialului pe totuldespremame.ro