Psiho / Tulburari de personalitate »

Topul tulburărilor de personalitate

Autor: Claudia Georgevici | 13 October, 08:05 | 0 comentarii

Ești extrem de suspicios și crezi că oricine ți-ar putea fi dușman ori ai probleme cu gestionarea emoțiilor? Ai putea avea o tulburarea de personalitate!


Personalitatea paranoidă

Cei cu personalitate paranoidă au ca principale caracteristice neîncrederea și suspiciunea față de intențiilor tuturor oamenilor, pe care le interpretează ca fiind răuvoitoare. Ei consideră, în general, lumea ca pe un loc plin de indizivi rău intenționați, de care trebuie să se apere mereu, să fie vigilenți.

Personalitatea paranoidă se manifestă și în cadrul cuplului, prin gelozie nejustificată și prin grija exagerată față de acțiunile partenerului. Ba chiar, în cazul în care partenerul ajunge să fie infidel, persoana paranoidă aproape că răsuflă ușurată pentru că suspinciunile i-au fost confirmate.

Personalitatea schizoidă

Detașarea față de viața socială, în general, și o anumită răceală emoțională caracterizează personalitatea schizoidă. Oamenii cu această tulbureare au tendința de a se izola, de a evita relaționarea și chiar de-și căuta un serviciu care presupune un contact cât mai mic cu oamenii. Se estimează că în jur de 7% din populația lumii are personalitate schizoidă.

Personalitatea schizotipală

Acest tip de personalitate, care nu trebuie confundat cu schizofrenia, este specific oamenilor care au caracteristici precum: interpretarea eronată a evenimentelor, credința în puteri speciale, ciudățeniile de comportament, limbaj și vestimentație, percepțiile neobișnuite, gândirea magică.

Personalitatea antisocială

Lipsa de empatie, cinismul, cruzimea, impulsivitatea, agresivitatea și disprețul față de sentimentele și drepturile celorlalți sunt trăsături întâlnite la cei cu personalitate antisocială. Este frecventă mai ales la bărbați și este întâlnită în special la cei care practică activități ilegale.

Personalitatea borderline

Această tulburare psihiatrică este complexă, cu manifestări variabile. În general, cei cu personalitate borderline prezintă instabilitate afectivă sau emoțională importantă, au dificultăți în gestionarea comportamentului, gesturi imprevizibile și impulsive. Senzația de vid cronic, tendințele suicidare, instabilitatea în relații, teama intensă de respingere și ideile de persecutare sunt, la rândul lor, întâlnite la cei cu personalitate de tip borderline.

Personalitatea teatrală sau histrionică

Întâlnită mai ales la femei, această personalitate are ca trăsătură definitorie dorința de teatralizare, cu scopul de a se face remarcată. Histrionicii își pun în joc toată energia de care dispun pentru a se face iubiți, apreciați, pentru a se pune în valoare, sunt în cătare permanentă de recunoaștere din partea celorlalți.

Personalitatea narcisistă

Se estimează că în jur de 1% din oameni au personalitate narcisistă. Cei cu o astfel de tulburare au sentimentul grandorii propriei importanțe, își supraestimează realizările și capacitățile, sunt aroganți, se așteaptă ca anturajul să îi recunoască superioritatea, cred că sunt speciali și unici, afișează o nevoie excesivă de a fi admirați, se folosesc de minciuni sau șantaj pentru a-și atinge scopurile.

Personalitatea dependentă

Se manifestă prin lipsa de încredere în propria persoană, prin nevoia de dependență psihologică de alte persoane. Cei cu o astfel de tulburare caută aprobare și validare, necesare din punct de vedere afectiv, social și profesional. În genereal, evită să își asume responsabilități, preferând ca altcineva să o facă pentru ei.

Personalitatea evitantă

Există persoane care, de teamă să nu fie respinse sau umilite, evită relațiile interpersonale. Din cauza sensibilității crescute față de critici, pot avea probleme la locul de muncă. În general, oamenii cu personalitate evitantă trăiesc în permanență sentimentul de neadaptare și nu au încredere nici în ei, nici în ceilalți. Deseori, cad victime ale abuzului de alcool sau de droguri.

De reținut!

În apariția tulburările de personalitate sunt implicați factori de mediu și genetici. Abuzul de orice natură trăit în copilărie și indiferența părinților expun copiii unor astfel de tulburări la vârsta adultă.

Tratamentul tulburărilor de personalitate constă în psihoterapie, iar în cazul în care se asociază cu depresia și cu tulburările de anxietate, poate fi nevoie și de medicamente

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »