Sanatatea ta / Tratamente »

Tehnici utilizate în kinetoterapie

Autor: Ramona Liță | 19 May, 12:00 | 1 comentariu

Kinetoterapia este extrem de importantă în menținerea sănătății tale. Se definește ca fiind terapia prin mișcare, la care se apelează de obicei doar în scop curativ, nu și preventiv, din păcate.


Mișcarea efectuată constant poate să facă diferenta dintre boală și sănătate. Astfel că pentru a te putea bucura de beneficiile kinetoterapiei trebuie să știi care sunt cele 3 proprietăți ale sistemului locomotor. Și anume: activitatea motrică, capacitatea de a te mișca pasiv și starea de repaus.

Practic putem spune că, kinetoterapia folosește tehnici kinetice (ce implică mișcarea) și akinetice (imobilizarea și posturile corporale) pentru a trata și preveni evoluția anumitor afecțiuni.

Tehnicile anakinetice

Aceste tehnici cuprind imobilizarea care este caracterizată prin menținerea corpului într-o anumită poziție, atât în stare simplă cât și cu ajutorul unui aparat atunci când este cazul.

Imobilizarea utilizată în kinetoterapie poate fi de punere în repaus, de corectare a unei poziții vicioase și de contenție(menținerea într-o poziție mai ales dacă avem un organ herniat sau un segment luxat).

Tehnicile anakinetice cuprind imobilizarea și posturile. Imobilizarea este caracterizată prin menținerea îndelungată sau mai puțin prelungită a corpului în întregime sau a unui segment, în poziție nemișcată, simplu sau cu ajutorul unor aparate.

O altă modalitate prin care putem corecta sau ajuta anumite părți ale corpului sunt posturile, ce se aplică atât în scop preventiv cât și terapeutic recuperator.

În acest caz avem posturile corective libere sau fixe care vizează părțile moi de țesut ce pot fi influențate, posturile de facilitare unde cea mai des folosită este postura de drenaj bronșic, biliar sau de deblocare a circulației sangvine.

Tehnicile kinetice sunt dinamice și statice

Trebuie precizat faptul că aceste tehnici kinetice dinamice folosesc mobilizarea pasivă care se poate face forțat sub efectul anesteziei, autopasiv, mecanic sau utilizând tracțiunile.

În timp ce la mobilizarea activă  se folosește contracția musculară a segmentului mobilizat. Această formă de mobilizare poate fi reflexă atunci când se realizează prin intermediul stimulării reflexului de întindere și a reflexelor posturale.

Află cum poți să beneficiezi de kinetoterapie la birou AICI

Efectele mobilizării active voluntare

Mișcarea înseamnă viață, orice formă de mișcare aduce beneficii uriașe asupra întregului organism. Astfel că efectele mobilizării active  pot fi observate prin creșterea sau menținerea amplitudinii mișcării unei articulații, a forței musculare sau recăpătarea coordonării musculare, ameliorarea condițiilor psihice și menținerea echilibrului endocrin.

Tehnicile kinetice statice, folosesc contracția izometrică

Dacă ai fost măcar o dată la o oră de aerobic sigur ai auzit cuvântul izometrie. Ei bine, tehnicile kinetice statice folosesc contracția izometrică care reprezintă modalitatea prin care se crește tensiunea musculară  la nivelul unui mușchi fără a modifica lungimea lui. Astfel mușchiul lucrează împotriva unei rezistențe ce depășește forța sa și totodată este benefic pentru a întări masa musculară.

Nu trebuie să uiți de relaxarea musculară care este la fel de necesară precum creșterea forței. Practic pentru a obține o musculatură sănătoasă ai nevoie de contracție și relaxare, ambele efectuate corect.

Nu aștepta să fii nevoit să beneficiezi de un program de kinetoterapie în scop recuperator. Apelează la mișcare ori de câte ori ai ocazia, în felul acesta îți vei lucra musculatura, iar o musculatură lucrată înseamnă o porție de sănătate garantată.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Cosmin Stoica | 19 May 2017, 11:44
BANI ACASA: NOI AM DAT DEJA EXTRA-BONUS 250 DE DOLARI! Lucrati acasa, la calculator, in timpul liber. Pe langa alte tipuri de castiguri, noi am dat deja și extra-bonus 250 DE DOLARI CHIAR DIN PRIMA LUNA a seriei de activitati speciale lansate la data de 12 aprilie 2017. Suntem pregatiti sa va ajutam pas cu pas, in asa fel incat sa castigati sigur, simplu si comod bani. Oferim si solicitam SERIOZITATE! Nu ne cautati decat dupa ce v-ati hotarat cu seriozitate! Cereti detalii mai multe la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »