Familia ta / Sarcina »

Riscurile nașterii prin cezariană

Autor: Ramona Liță | 17 November, 16:00 | 0 comentarii

Multe dintre viitoarele mame aleg, de frica durerii, să nască prin operație de cezariană. Înainte de a lua însă această decizie, este bine ca acestea să afle că și acest tip de intervenție are riscuri.


Despre acestea am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Cu toate că fiecare femeie este pregătită pentru a naște pe cale naturală, există însă și excepții când, pentru a aduce pe lume un făt sănătos, dar și pentru a proteja sănătatea celei care-i dă viață, se impune cezariana ca soluție extremă, ne-a spus dr Vythoulkas. În primul rând, fiecare viitoare mamă trebuie să știe faptul că, fiind o intervenție chirurgicală, cezariana implică riscuri atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Dezavantajele nașterii prin cezariană

Pentru copil, a completat dr. Vythoulkas, principalul dezavantaj este că nu va avea aceleași avantaje din punct de vedere imunologic față de un copil născut pe cale naturală.

Pentru mamă, principalele riscuri și complicații după nașterea prin cezariană sunt:
Timp îndelungat de recuperare. În cazul nașterii vaginale, timpul de recuperare este foarte scurt, astfel că la doar câteva ore după aceasta, femeia se recuperează complet și, mai mult, poate începe alăptarea pruncului.

În cazul nașterii prin cezariană, primele 48 de ore sunt greu de suportat, mai ales fără ajutorul calmantelor.

Recuperarea după cezariană

Recuperarea parțială durează între 2 și 4 săptămâni, iar recuperarea totală abia după două luni de la momentul intervenției chirurgicale. Există și un risc de complicații.

Fiind vorba despre o intervenție chirurgicală cu anestezie, principalele complicații sunt infecțiile uterine, leziunile chirurgicale, pierderi importante de sânge, dificultăți la urinare, complicații genitale, complicații pulmonare, complicații cardiace.

Nu sunt de neglijat durerile severe de cap după anestezie, senzațiile de greață însoțite sau nu de vărsături, precum și complicațiile sistemului digestiv – balonare, dureri abdominale severe, constipație.

Sarcină viitoare, cu probleme

O nouă sarcină, dacă are loc la mai puțin de 2 ani după cea anterioară, poate aduce cu sine câteva probleme pentru femeia care a avut o naștere prin cezariană. Astfel, există riscul ruperii cicatricii uterine, dar poate crește și riscul de placenta praevia (dezvoltarea placentei în partea inferioară a uterului).  

Alte riscuri ce pot să apară în urma unei operații de cezariană, cantitatea de sânge pierdut este mai mare, aproape dublă față de cea pierdută în timpul unei nașteri vaginale.

În cazuri extreme, când hemoragia nu poate fi oprită, se recurge la histerectomie sau îndepărtarea totată a uterului.
Este bine de știut că, a mai completat dr. Vythoulkas, apariția febrei, a sângerărilor vaginale cu sânge deschis la culoare, amețelilor, a urinării cu sânge, a durerilor în timpul urinării, absența tranzitului intestinal nu trebuie trecute cu vederea, mai ales dacă au loc la 4-5 zile de la operația de cezariană.

Iar prezentarea la medic este absolut obligatorie pentru proaspăta mamă.Dr Andreas Vythoulkas, București

Medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate

www.vythoulkas.ro

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »