Psiho / Tulburari de personalitate »

Râsul şi plânsul, cele mai simple terapii antistres

27 July, 13:45 | 8 comentarii

Ai uitat să râzi? Reia acest obicei! Căci un minut în care râzi este echivalent cu 45 de minute de relaxare. Te abţii să plângi? Nu e bine deloc, deoarece şi lacrimile îţi sunt de mare ajutor.


Este demonstrat: persoanele destinse, care râd mult, sunt mult mai căutate şi apreciate de ceilalţi decât cele anxioase. Explicaţia este una simplă. Râsul contribuie la creşterea nivelului de serotonină (hormon care înlătură stările de anxietate şi de depresie) şi al celui de dopamină (neurotransmiţător responsabil cu senzaţia de plăcere, care are, la nivelul creierului, un efect asemănător cu morfina şi heroina).

Aceste două substanţe eliberează tensiunile de la nivel psihic. Psihologii afirmă că este esenţial să râzi chiar de propria persoană, deoarece această activitate creşte încrederea în sine şi înlătură inhibiţiile. Râsul gălăgios sau cel timid arată cât de extrovertită sau introvertită este o persoană şi dezvăluie secrete ale personalităţii acesteia. Poţi să cunoşti o persoană în funcţie de glumele şi situaţiile care o fac să râdă.

Râzi şi uită de probleme!

Metodă antistres şi antidepresiv natural, râsul te ajută să te detaşezi de problemele de zi cu zi. Datorită râsului, hipotalamusul (situat la baza creierului) secretă endorfine, hormoni care reduc excesele de adrenalină şi cortizol, cauzate de stres.

Studiile au demonstrat că stările negative, de genul anxietăţii, furiei, slăbesc sistemul imunitar şi reduc rezistenţa la infecţii. Conform doctorului Lee S. Berk, de la Universitatea Loma Linda, California, râsul creşte nivelul de anticorpi în organism.


Mai poţi citi şi:

  - Descoperă beneficiile râsului în doi

  - Râsul îţi întăreşte imunitatea

  - 3 beneficii ale RÂSULUI


Îmbunătăţeşte cu adevărat sănătatea

Schimburile respiratorii (oxigen-dioxid de carbon) sunt de trei ori mai intense în perioadele în care râzi cu poftă, iar plămânii pot elimina aerul cu o viteză de până la 100 de kilometri pe oră. Astfel este favorizată eliminarea rapidă a toxinelor din organism, scăderea nivelului colesterolului, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, care duce la o mai bună oxigenare a creierului.

Şi inima are de câştigat dacă adopţi atitudinea copiilor, care râd de peste 100 de ori pe zi, fiindcă râsul încetineşte bătăile inimii şi scade tensiunea.

Eşti constipat sau suferi de balonări şi nu prea îţi vine să mai râzi? Specialiştii te sfătuiesc să nu te fereşti s-o faci, căci cu ajutorul râsului ai parte de o adevărată gimnastică abdominală, care stimulează contracţiile intestinale şi te scapă de tulburările digestive.
În plus, râsul contractă diafragma şi efectuează un masaj complet al întregului organism.

Plânsul exprimă nevoia de ajutor

Uneori, stările de nervozitate şi de stres nu trec dacă râzi, ci simţi nevoia să plângi ca să te descarci. Nu este nimic anormal.

Din contră. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Minnesota, SUA, efectuat pe mai mult de 3.000 de subiecţi din 30 de ţări, a scos la iveală că 70 la sută din persoanele care plâng scapă de tensiunea psihică.

Este demonstrat ştiinţific: lacrimile elimină din organism substanţele chimice eliberate în situaţii de stres, cum este prolactina (hormon secretat în situaţiile tensionate). Psihologii spun că prin plâns ne exprimăm nevoia de ajutor.

Aceasta poate fi una dintre explicaţiile pentru care persoanele care nu plâng au probleme
în a-şi exprima sentimentele. În plus, lacrimile sunt de un real folos sănătăţii ochilor: îi protejează împotriva iritaţiilor sau a corpurilor străine.

Click! de la cititori

În ultima perioadă, am parte de zile din ce în ce mai tensionate la locul de muncă. Am încercat să merg la film, după program, ca să mă detaşez, să fac mai multă mişcare. Am descoperit însă că nu reuşesc să scap de aceste tensiuni decât dacă plâng. Cristina Florea, Bârlad

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Diana | 24 June 2012, 07:20
Imi place articolul. Eu rad sau plang cu sinceritate. Se poate sa razi pana iti dau lacrimile si, la fel, sa plangi pana iti vine sa razi. Sunt manifestari naturale ale unor stari firesti din noi si e bine sa le dam curs. Cu cat cat ne abtinem mai mult, cu atat ne simtim mai rau.
2 Postat de: Tania | 23 July 2012, 14:11
Senzatia asta de a plange tot timpul poate sa vina si de la o depresie. Cand mi-au aparut primele simptome ale depresiei simteam tot timpul nevoia sa plang si sa fiu singura. Eu am mers la un psihiatru dupa o perioada in care am vazut ca nu reusesc sa-mi revin singura si am primit un tratament care m-a facut sa ies din starea asta. Folsoitor mi-a fost si site-ul depresiv(punct)ro mai ales cand nu stiam incotro sa o iau. Sanatate multa si ar fi minunat sa luam cate o portie zdravana de ras in feicare zi :)
3 Postat de: Catalina | 10 December 2014, 16:27
Job suplimentar part-time / activitate independenta / operator calculator. Descriere: Cautam parteneri intr-un proiect de afacere pe termen lung. Asiguram contract legal. Nu este necesara experienta, NU este videochat si se lucreaza de acasa. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail, unde veti afla toate detaliile. Oferta se adreseaza persoanelor serioase, entuziaste, motivate si ambitioase, hotarate si pregatite sa depuna efortul necesar pentru a avea succes. Asteptari: abilitati de comunicare, socializare, organizare. Castiguri progresive in functie de realizari. Cereti detalii la adresa de mail [email protected]
4 Postat de: Rodica | 29 December 2014, 16:09
Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
5 Postat de: Burdy | 02 January 2015, 00:51
Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »