Viata sexuala / Sex&dragoste »

Rămânem împreună de dragul copiilor?

Autor: Ramona Liță | 21 April, 16:00 | 0 comentarii

Se întâmplă adesea când un cuplu nu mai funcționează, partenerii aleg să rămână împreună pentru copii. „Nu divorțez pentru copil” a devenit o frază tot mai des rostită mai ales de mamele care nu vor să își lase copilul fără tată, fără a lua în calcul impactul uriaș ce se răsfrânge asupra celui mic.


După părerea psihologilor, acesta este unul din cele mai folosite pretext care ascunde un motiv diferit față de nevoie copilului de a crește în sânul unei familii.

Când o relație nu ami funcționează între cei doi cel mai afectat este copilul, însă și de către părinți este greu de acceptat acest eșec deseori.

Cum e mai bine pentru copil?

Când doi adulți nu se mai înțeleg, conviețuirea sub același acoperiș într-o căsnicie eșuată aduce frustrări atât pentru ei cât și pentru cel mic.

Pentru binele oricărui copil cel mai bine este să crească într-o familie unită, unde există armonie și comunicare. Să se poată bucura de afecțiunea și grija lor fără a asista la certuri și scandaluri.

Din păcate de la an la an rata divorțurilor este în creștere și multe cupluri se încăpățânează să posteze în familii fericite când de fapt totul este doar o mască de dragul copilului lor.

Află cum îți afectează supărările sănătatea AICI

Mă sacrific de dragul celui mic

Dar în ce constă acest sacrificiu? Rămâi într-o relație toxică pentru tine, unde certurile sunt la ordinea zilei, frustarea destrămării uniunii conjugale te apasă, ești trist și nemulțumit constant, nu comunici, nu empatizezi nici măcar cu cel mic deoarece ești prea prins în acest sacrificiu. Unde este binele copilului și nevoia de sacrificiu?

Psihologii susţin că odată cu acest sacrificiu despre care adulții vorbesc nu fac altceva decât să dezechilibreze și mai mult starea emoțională a copilului.  Fericirea părinților indiferent dacă are loc împreună sau pe drumuri separate este mult mai importantă pentru cel mic decât să îi vadă supărați și tensionați.

Chiar dacă din cauza vârstei el nu pare să înțeleagă că ceva nu mai funcționează cum trebuie și părinții trebuie să locuiască separat. El va absorbi comportamentul părinților pe care îl vede în casă într-o astfel de situație și va căuta să îl reproducă la maturitate.

Asistând la certuri și accese de furie în timp va căpăta neîncredere în forțele proprii, în iubire și nu va fi capabil să își exprime sentimentele față de cei din jur.

Părinții rămân părinți chiar dacă nu locuiesc în aceeași casă

În momentul în care copilul devine o scuză pentru a nu te despărți, adulții nu se simt pregătiți să își asume răspunderea deciziei în ceea ce privește eșecul relației. Deși conștientizează pe alocuri că situație este traumatizantă atât pentru ei cât și pentru copil nu acceptă să încheie o relație care a ajuns să fie menținută de o stare de dependență unul de celălalt din punct de vedere emoțional.

Destrămarea unei familii este o hotărâre dureroasă, dificilă pentru toți membrii familiei, însă cel mai important este că deși copilul va sta în casă doar cu un singur părinte să nu se simtă abandonat de către celălalt. Trebuie să fii conștient de faptul că starea de bine și confortul celui mic nu ține doar de conviețuirea în aceiași casă. Dacă ai avea un job solicitant cu multiple deplasări, în momentul în care te întorci acasă important este ca cel mic să simtă armonirea regăsirii și bucuria revederii.

Citește și : Cum să suplinesc pierderea tatălui

Urmările asupra copilului  

Pentru copil este cel mai important să își știe părinții fericiți și să petreacă timp de calitate cu ei.

Ține cont că o familie doar de „dragul copilului” va fi condimentată cu certuri, trădări și neînțelegeri care îl vor urmări pe tot parcursul vieții. Frică că el a făcut ceva greșit, teama de a nu fi abandonat, îl pot marca și predispune la hiperactivitate, tulburări psihosomatice, stare de rău permanentă.
Fără să conștientizezi el va prelua asupra lui că el este responsabil de certurile voastre. Și cum el nu va putea gestiona această situație va ajunge să se manifesteze prin intermediul simptomelor nevrotice, a afecțiunilor cronice de la nivelul aparatului gastrointestinal și multe alte probleme de sănătate.

Ce e bine pentru copil nu e bine pentru părinți și invers. Dar „de dragul copilului” afectează mult mai mult decât divorțul părinților în sine. Astfel îl vei ajuta ca pe viitor să înțeleagă că e mai bine să pleci când nu ești mulțumit decât să trăieșți chinut și el să nu poată să facă nimic pentru tine.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »