Sanatatea ta / Ce te doare »

Osteoporoza, boala oaselor fragile

Autor: Claudia Georgevici | 13 January, 08:00 | 2 comentarii

Frecventă mai ales la femei, osteoporoza este o boală tăcută, care sensibilizează oasele în fața fracturilor.


Sistemul osos cunoaşte, de-a lungul vieţii, diverse transformări. În jurul vârstei de 30 de ani, masa osoasă este la maximum, la fel ca și conținutul mineral al oaselor (densitatea osoasă).

De pe la 35 de ani, începem să pierdem din masa osoasă, corpul nefiind capabil să înlocuiască țesutul osos la fel de repede cum îl pierde. Mult timp, osteoporoza a fost considerată o boală specifică vârstei a treia. Această afecțiune poate apărea însă și la tineri, pe fondul unei boli sau la cei care urmează anumite tratamente.

Predispune la fracturi

Osteoporoza este o boală care duce la scăderea masei osoase și la alterarea calității oaselor. Este o boală cu progresie lentă, care are ca efect scăderea rezistenței oaselor. În primele stadii, osteoporoza nu este însoțită de simptome, fiind adesea diagnosticată târziu.

Durerile lombare, încovoierea spatelui și reducerea înălțimii cu mai mult de 4 cm sunt semne sugestive pentru osteoporoză. În stadii avansate, se produc cu ușurință fracturi chiar și la șocuri relativ minore. Acestea sunt numite fracturi de fragilitate și survin mai ales la nivelul șoldului și al coloanei vertebrale.

Este bine de știut că fracturile pot apărea și în cascadă. De asemenea, osteoporoza poate duce la diformitate și anchilozare, afectând semnificativ calitatea vieții persoanei. Din fericire, boala poate fi depistată încă din fază incipientă, terapia instituită din timp prevenind complicațiile specifice acestei afecțiuni.

Femeile la menopauză, mai expuse

Există osteoporoză de tip 1 sau postmenopauză, care apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 55 și 70 de ani, și una de tip 2 senilă, prezentă la femei și bărbați după vârsta de 70 de ani.

Procesul normal de îmbătrânire și predispoziția genetică sunt factori importanți de risc în apariția osteoporozei. O probabilitate mai mare de a face boala o au femeile aflate la menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogeni, care au rol protector față de oase. Alți factori predispozanți sunt: lipsa activității fizice, aportul insuficient de calciu și de vitamina D, precum și fumatul și abuzul de alcool.    

Există și boli care predispun la apariția osteoporozei secundare. Printre acestea se numără: formele inflamatoare de reumatism (artrita), bolile tiroidiene (hipertiroidia), afecțiunile intestinale cronice, care împiedică asimilarea nutrimentelor, precum și tumorile osoase maligne sau metastazele la nivelul oaselor. Și unele tratamente medicamentoase favorizează apariția osteoporozei secundare, cum sunt: cortizonul, heparina, chimioterapia, antiepilepticele și hormonii tiroidieni.

Info

Anual, pe 20 octombrie, este celebrată Ziua Mondială a Osteoporozei, ocazie cu care au loc diverse acțiuni menite să atragă atenția asupra acestei boli.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 13 January 2018, 18:19
Tocmai ai făcut o mare descoperire!
Lucru la domiciliu part-time!
Oportunitate foarte serioasă!
Lucrezi în timpul liber!
Te ajutăm pas cu pas!
Câștiguri foarte motivante!
info la [email protected] com
2 Postat de: Lupsa | 15 January 2018, 13:18
Oferta noua lucru in totalitate la calculator: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email:[email protected]com
Adauga un comentariu »