Actualitate »

Numărul donatorilor de organe a scăzut dramatic

Autor: Dorina Novac | 11 January, 12:00 | 1 comentariu

Asociaţia Transplantaţilor din România atrage atenţia că numărul donatorilor de organe a scăzut dramatic anul trecut, ajungând la circa 50% faţă de 2016. 


Potrivit reprezentanţilor pacienţilor cu transplant, această scădere ar fi o consecinţă a scandalurilor şi mesajelor negative legate de activitatea de donare, transplant şi monitorizare. 
 
„Datele statistice europene arătau că în 2016 România se situa pe penultimul loc ca număr de donatori la un milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc”, spun reprezentanţii ATR, precizând că „aparţinătorii pacienţilor în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-şi mai dau consimţământul pentru donare”.
 
Totodată, ATR consideră că la dezbaterile legate de acest subiect ar trebui să participe medicii specialişti, dar şi pacienţi beneficiari de transplant, întrucât informaţia transmisă să fie corectă şi completă.
 
„În acelaşi timp, considerăm că mesajele ar trebui să prezinte şi partea pozitivă a activităţii: beneficiile activităţii de transplant, caracterul legal şi benefic al actului donării, nevoia şi importanţa donării pentru salvarea de vieţi. 
 
Prezentarea continuă şi repetată doar de informaţie negativă, apărută în diferite medii jurnalistice, determină, pe de o parte, ca publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afectează prestigiul întregului corp medical şi performanţele medicale obţinute în decursul anilor (unele în premieră). 
 
În plus, induce şi neîncredere în rândul pacienţilor pentru a se mai înscrie pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant. Încrederea se câştigă greu şi se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sută de ştiri reale despre transplanturi reuşite poate fi anulat de o singură informaţie negativă”, afirmă aceeaşi sursă. 
Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 13 January 2018, 18:23
Tocmai ai făcut o mare descoperire!
Lucru la domiciliu part-time!
Oportunitate foarte serioasă!
Lucrezi în timpul liber!
Te ajutăm pas cu pas!
Câștiguri foarte motivante!
info la [email protected] com
Adauga un comentariu »