Sanatatea ta / Ce te doare »

Mituri despre răceală și gripă

Autor: Daniela Purcaru | 13 January, 10:15 | 2 comentarii

Puțini români nu se tem că vor răci dacă-i trage curentul de pildă. Cum răcelile și gripele sunt cauzate de virusuri, această teorie este nefondată, la fel ca acestea indicate în cele ce urmează!


Atât răceala, cât și gripa sunt viroze respiratorii, cu manifestări comune, dar și cu diferențe. Pe prima dintre ele o recunoști după stările de oboseală, durerile de cap, scurgerile nazale abundente și strănuturile succesive care apar din prima zi. În privința gripei, febra ridicată este primul semn de boală căruia îi urmează frisoanele, usturimile în gât, greața, nasul înfundat, durerile musculare și de cap.

«Vaccinarea declanșează un episod de gripă»

După un vaccin antigripal, este posibil să observi reacții adverse ușoare după câteva ore: o stare de agitație trecătoare, febră ușoară, reacții alergice la puțin timp după administrare. Totuși, vaccinarea nu poate cauza gripa.

Este nevoie de 2 săptămâni pentru ca organismul să formeze anticorpi împotriva virusului gripal, de aceea, în această perioadă este posibil să te îmbolnăvești. Este adevărat că, în ciuda protecției oferite de vaccin, există riscul de a face gripă, dar ai avantajul de a face o formă mai ușoară, fără complicații, precum pneumonia, insuficiența respiratorie acută sau astmul.

Reține!

Față de alte tipuri de vaccinuri, cel antigripal trebuie repetat în fiecare an, pentru că de fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, la care populațiile n-au imunitate prin infecție naturală.

«Supa de pui te pune pe picioare»

E drept că eliminarea din dietă a dulciurilor, a alimentelor procesate sau grele, cu multe grăsimi, a alcoolului ajută corpul să-și revină. Același efect au creșterea aportului de lichide și dieta bogată în fructe și legume.

Bine cunoscuta supă de pui despre care se crede că grăbește vindecarea în răceală și gripă poate ajuta numai prin prisma faptului că te hidratează și te hrănește în zilele în care pofta de mâncare este scăzută.

«Trebuie tratate cu antibiotic»

În cazul în care nu apar complicații, nu este nevoie de antibiotic, acest tip de medicament fiind eficient numai contra bacteriilor, în infecții ale gâtului, otită, sinuzită, pneumonie, amigdalită. De asemenea, dacă ai luat recent același tip de antibiotic, acesta va avea efect redus. De aceea, este obligatoriu un consult medical în urma căreia medicul va confirma necesitatea administrării unui antibiotic și-ți va prescrie unul potrivit.

Dacă nu se impune acest tratament, tot ce poți face este să ameliorezi simptomele cu antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale și antitusive.

«În lipsa simptomelor, gripa nu e contagioasă»

Cu o zi înainte ca primele manifestări de boală să apară, oricine poate transmite virusul celor din jur prin tuse și strănut. Timp de 4-5 zile de la debutul gripei, bolnavul este contagios. Spre deosebire de adulți, copiii pot răspândi virusul chiar și pe o perioadă de 10 zile de la apariția febrei și a durerilor musculare. Din acest motiv, trebuie respectată perioada recomandată de pediatru în care copilul bolnav să se odihnească acasă, înainte de a reintra în colectivitate.

«Ești imun dacă te-ai îmbolnăvit deja»

Dacă ai răcit sau ai făcut gripă la începutul sezonului rece nu înseamnă că ești protejat de viitoare îmbolnăviri. Virusurile gripale se modifică adesea. Cei care s-au vaccinat în anii trecuți nu sunt feriți de efectele contractării unui virus în sezonul actual. De asemenea, gripa poate avea efecte impredictibile în funcție de starea sistemului imunitar a fiecăruia.

Medicul specialist Raluca Jipa explică:„Manifestările clinice pot varia de la forme ușoare (febră, frisoane, dureri musculare și/sau articulare, tuse seacă, rinoree apoasă) la severe (miocardită/ pericardită, rabdomioliză, encefalopatie – sindrom Reye, encefalomielită, meningită aseptică, deficite neurologice focale, sindrom Guillain-Barre), anual fiind raportate 250.000 - 500.000 decese“.

Sfatul specialistului

Dr. Raluca Jipa, medic specialist boli infecțioase la Medicover, București

Virusul gripal este un virus cu o variabilitate genetică mare, vaccinarea antigripală fiind eficientă numai în momentul în care vaccinul conține tulpinile circulante. De asemenea, tipul de anticorpi dezvoltați în urma vaccinului scade sub un nivel optim de protecție la 6 - 9 luni de la administrarea acestuia.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 13 January 2018, 18:18
Tocmai ai făcut o mare descoperire!
Lucru la domiciliu part-time!
Oportunitate foarte serioasă!
Lucrezi în timpul liber!
Te ajutăm pas cu pas!
Câștiguri foarte motivante!
info la [email protected] com
2 Postat de: Lupsa | 15 January 2018, 13:15
Oferta noua lucru in totalitate in orele dvs libere: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »