Viata sexuala / Fertilitate »

Menopauza precoce

Autor: Ramona Liță | 19 May, 18:00 | 0 comentarii

Cu toate că nu se poate spune care este cauza exactă a menopauzei ce se instalează înainte ca femeia să împlinească 40 de ani, uneori chiar și la 20, menopauza precoce a devenit o afecțiune tot mai des întâlnită în zilele noastre.


 Despre simptome și, mai ales, ce pot face pacientele diagnosticate cu menopauză precoce ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Când apare menopauza

Cuvântul menopauză te duce cu gândul la o femeie matură, cel mai adesea trecută de 50 de ani. Însă, lucrurile nu mai stau chiar așa în ziua de azi, astfel că putem vorbi despre instalarea menopauzei și la femei ce abia au trecut de 20 de ani. Instalată sub 40 de ani, menopauza precoce sau, cum mai este cunoscută, insuficiența ovariană prematură este asociată cu existența unor afecțiuni endocrine, boli inflamatorii ale intestinului sau boli autoimune, cum sunt tiroidita sau lupusul.

Alte cauze ale apariției menopauzei premature pot fi chimioterapia sau ședințele de radioterapie împotriva unei forme de cancer, nivelul crescut al colesterolului și un indice de masă corporal ridicat, infecțiile virale, epilepsia sau sindrmoul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea firească a ovarelor), un istoric familial de menopauză precoce. În ultimii ani, cercetătorii împreună cu medicii au descoperit că și unele obiceiuri precum fumatul sau consumul regulat de alcool însoțite de stres pot duce la încetarea activității ovarelor.

Ce este menopauza

Definită ca absența menstruației pe o perioadă de 12 luni consecutive, menopauza are câteva simptome ușor de recunoscut: menstre neregulate sau inexistente, bufeuri, uscăciunea vaginului, incontinență urinară și senzație de disconfort la nivelul vezicii urinare, stări de insomnie, piele uscată, stări de nervozitate și schimbări bruște de dispoziție, migrene, dureri musculare sau ale articulațiilor, apariția ”colacului” de grăsime în jurul abdomenului, retenția de apă, pierderi de memorie și scăderea capacității de concentrare etc.
Diagnosticul insuficienței ovariene premature se poate pune în urma unor analize hormonale: FSH (hormon de stimulare ovariană), prolactina și estradiolul, un nivel scăzut al acestuia din urmă indică scăderea activității ovarelor.

Cum se tratează menopauza timpurie

Tratamentul hormonal substitutiv este prima opțiune de tratament pentru menopauza precoce. Dar unul dintre principalele riscuri după instalarea menopauzei precoce îl reprezintă infertilitatea – odată ce ovarele au încetat să mai funcționeze, acestea nu mai eliberează ovule pentru a putea fi apoi fecundate. Dacă acest diagnostic însemna imposibilitatea de a mai mai rămâne însărcinată, pentru aceste paciente a apărut o speranță pentru a-și vedea visul împlinit. Este vorba despre o procedură medicală numită PRP, în cadrul căreia se extrag anumite celule din sânge, ce se prelucrează și se injectează apoi în ovare, acestea începând să producă din nou material genetic, sau în endometru, ce se poate îngroșa suficient cât să poată permite implantarea embrionului. Alte riscuri ce pot apărea în urma instalării menopauzei precoce sunt osteoporoza, cancerul de colon, sân sau ovarian, apariția cataractei etc.
Tocmai de aceea, recunoașterea simptomelor menopauzei precoce nu trebuie ignorate ci, din contră, trebuie investigate la medicul specialist pentru a primi tratamentul corect care va ajuta pacientele să ducă o viață normală.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »